Hari ni tetiba teringin nk makan japchae...tu la gatai lagi nengok drama korea...dulu aku selalu gak wat japchae ni...tapi x penah pun share kat sini...so hari ni moh kite nengok sket mcm mana nak buat japchae ni...
Moh Masak Japchae
100 gm bayam
1/2 btg lobak merah-dipotong jullienne
6 kpg cendawan tiram- di potong memanjang
5 tgkai daun bawang- di potong serong
1 bj bawang - dihiris nipis
100 gm soon - dicelur dan digaul minyak
50 gm daging- dihiris halus dan panjang
3 ulas bawang putih - dicincang halus
garam
gula
2 sb bijan - goreng tanpa minyak
1 sb minyak bijan
kicap cair mengikut rasa
Potong bahan-bahan dan goreng dengan minyak sedikit secara berasingan. cendawan tu aku guna cendawan tiram, tapi kalau resepi asal guna cendawan shitake. boleh juga letak lada benggala...tapi aku x letak..tak suka...hehehehehe
Untuk daging pula, dah hiris halus tu boleh la diperap bersama garam, gula, kicap cair dan bawang putih. kemudian goreng juga dengan minyak yang sedikit.
Boleh dicampurkan soon yang telah direbus ke dalam sayuran tadi, daging dan bijan. kemudian gaul hingga sebati dan perasakan minyak bijan, kicap cair dan garam...ermmmmmm sedap nye!
Selamat mencuba...!