Pages

Monday, February 25, 2013

BLuEbeRRy CruMbLe CuPCakEs


Hari tu beli blueberry, tapi tiada perancangan nak wat apa. beli saja. kemudian 2 3 hari blueberry dok posing dalam peti ais. keciannnnnn sangat. hehehehehe. lantas merajinkan diri mencari resepi dan terus membuat nye dan dan tu jugak. resepi diambil dari Nasi Lemak Lover. Thankz coz sudi berkongsi resepi yang sedap ni. ye la kan biasanya kalau kite jumpa resepi crumble , hanya crumble. tapi resepi ni menggabungkan crumble dengan kek. so tekstur nye lembut embut rangup gitu!
Moh Masak Blueberry Crumble Cupcakes

Crumble
20 gm Mentega - sejuk
20 gm Gula Kastor
20 gm Tepung kek
10 gm Serbuk badam
Campurkan semua bahan sehingga sebati dan sejukkan didalam peti ais.
Cupcake
125 gm Mentega, suhu bilik
80 gm Gula kastor
2 bj Telur
1/2 tsp vanilla essence
100 gm Tepung naik sendiri
2 sb Susu segar
80 gm Blueberry, ditepungkan sedikit
sedikit blueberry untuk di taburkan di bahagian atas
  1. Panaskan oven pada suhu 180 c.
  2. Pukul mentega dan gula sehingga betul betul kembang.
  3. Masukkan telur satu persatu sehingga sebati.
  4. Masukkan tepung berselang seli dengan susu sehingga habis. gaulkan sehingga semuanya sebati.
  5. Masukkan blueberry.
  6. Sediakan papercup. sudukan adunan ke dalam papercup. taburkan blueberry dan crumble di atas.
  7. Bakar selama 20 - 25 minit atau sehingga masak.
Selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment