Chewahhhhh mentang la buat roti perancis terus cakap perancis... itu pun je yang aku tau. hehehehehe. Tau tak apa itu roti perancis? Roti perancis ialah roti yang berbentuk panjang, mempunyai kulit luar yang keras atau garing yang berasal dari perancis. Biasanya, roti perancis berdiameter 5 - 6 cm dan lebih kurang 65 cm panjangnye. hehehehehehe. tapi yang aku nye versi ketot. Roti ni sedap sangat di makan bersama sup. boleh juga kalau nak buat benda lain. seperti contoh aku ada buat bruschetta menggunakan roti perancis ni. Boleh nengok disini. Resepi roti perancis ni aku ambil dari buku roti, kek dan pastri oleh puan Noraini Sidek. Minta izin share disini.
Ok lah. tunggu apa lagi moh masak roti perancis
Moh Masak Roti Perancis
15 gm Yis
300 ml Air
1/2 sk Garam
untuk glis
1/2 cwn Air
1/2 sk Garam
1. Ayak tepung bersama garam.
2. Campurkan yis ke dalam tepung dan masukkan air.
3. Uli hingga sebati lebih kurang 15 - 20 minit.
4. Rehatkan doh dan biarkan ianya kembang 2 kali ganda.
5. Bentukkan doh memanjang dan letakkan ke atas dulang pembakar yang telah di taburkan tepung. kelar roti menyerong dan glis dengan air garam.
6. Biarkan roti naik semula 2 kali ganda. Sebelum di bakar sapukan roti sekali lagi dengan air garam.
7. Bakar roti pada suhu 220c selama 15 minit dan turun kan suhu ke 180c selama 20 minit lagi.
kat sini aku ada tunjukkan macam mana nak bentukkan doh memanjang dan kemas. Gambar ni diambil dari America's test kitchen feed. Aku share di sini pula.
Bentukkan doh menjadi 4 segi tepat lebih kurang 6-8 inci.
lipatkan bahagian bawah sekali ke tengah doh. dan tekan sehingga kemas.
Kemudian lipatkan lagi sekali dari bahagian pertama tadi ke atas dan tekan sehingga kemas.
Tepungkan tangan dan tekan ditengah tengah doh membuat garisan dalam.
Cantumkan ke dua dua bahagian tadi dan cubitkan supaya kemas dan bercantum
Roll kan doh ke depan dan belakang sehingga doh mencapai panjang 15 inci dan berdeameter 2 1/2 inci.
Kelar roti menyerong.
Selamat Mencuba!
2. Campurkan yis ke dalam tepung dan masukkan air.
3. Uli hingga sebati lebih kurang 15 - 20 minit.
4. Rehatkan doh dan biarkan ianya kembang 2 kali ganda.
5. Bentukkan doh memanjang dan letakkan ke atas dulang pembakar yang telah di taburkan tepung. kelar roti menyerong dan glis dengan air garam.
6. Biarkan roti naik semula 2 kali ganda. Sebelum di bakar sapukan roti sekali lagi dengan air garam.
7. Bakar roti pada suhu 220c selama 15 minit dan turun kan suhu ke 180c selama 20 minit lagi.
kat sini aku ada tunjukkan macam mana nak bentukkan doh memanjang dan kemas. Gambar ni diambil dari America's test kitchen feed. Aku share di sini pula.
Bentukkan doh menjadi 4 segi tepat lebih kurang 6-8 inci.
http://www.americastestkitchenfeed.com/bake-it-better/2012/08/secrets-to-french-baguettes/ |
lipatkan bahagian bawah sekali ke tengah doh. dan tekan sehingga kemas.
http://www.americastestkitchenfeed.com/bake-it-better/2012/08/secrets-to-french-baguettes/ |
Kemudian lipatkan lagi sekali dari bahagian pertama tadi ke atas dan tekan sehingga kemas.
http://www.americastestkitchenfeed.com/bake-it-better/2012/08/secrets-to-french-baguettes/ |
Tepungkan tangan dan tekan ditengah tengah doh membuat garisan dalam.
http://www.americastestkitchenfeed.com/bake-it-better/2012/08/secrets-to-french-baguettes/ |
Cantumkan ke dua dua bahagian tadi dan cubitkan supaya kemas dan bercantum
http://www.americastestkitchenfeed.com/bake-it-better/2012/08/secrets-to-french-baguettes/ |
Roll kan doh ke depan dan belakang sehingga doh mencapai panjang 15 inci dan berdeameter 2 1/2 inci.
http://www.americastestkitchenfeed.com/bake-it-better/2012/08/secrets-to-french-baguettes/ |
Kelar roti menyerong.
http://www.americastestkitchenfeed.com/bake-it-better/2012/08/secrets-to-french-baguettes/ |
Selamat Mencuba!
No comments:
Post a Comment