Thursday, December 12, 2013

MeNu DiEt: mEE IkaN sUp BerSaMa SayuRan

Assalammualaikum...

Update Cuaca:

Sudah masuk dua hari nampak gaya nye cuaca cerah di daerah dungun. satu kelegaan bagi penduduk dungun apabila semalam dijangka hujan lebat tahap jingga diakhiri dengan cuaca yang sangat baik. Alhamdulillah. Air air dijalan dan dikawasan kawasan rumah mulai surut dan ada yang sudah kering. diharap cuaca seperti ini berpanjangan.

Update resepi:


Semalam tetiba ada satu perasaan dalam diri nak makan mee. hehehehe. nafsu! nafsu! berfikir sejenak, memikirkan mee apa yang mengandungi kalori yang rendah. 

per 100 gm

mee kuning - 200 kalori
mihun - 364 kalori
kuew teow - 107 kalori

adoiiii..lagi satu mee kuning dan kuew teow plak ada minyak. ermmmm nampak gaya nye aku kena lakukan sesuatu supaya tak kempunan makan mee. jeng jeng jeng! dapat satu idea iaitu buat mee daripada isi ikan. google resepi, nahhh jumpa pun. terus melancarkan operasi membuat mee ikan. seperti biasa resepi diolah agar kandungan kalori menjadi rendah. mee ikan ni aku buat dari isi ikan tenggiri.

per 100 gm

Ikan tenggiri - 95 kalori
Tepung ubi - 15 kalori

Kalau ditotalkan memang melebihi kalori kuew teow tetapi ingat mee ikan ni tak ada minyak. Kulit ikan di buang. betul betul isi je.

nak tau macam mana nak buat mee ikan?

Moh Masak Mee Ikan Sup Bersama Sayuran


1. Kisar halus isi ikan tenggiri. guna je Blender kecik yang kat rumah tu. 
2. Kemudian tambahkan garam dan tepung ubi. kacau sehingga semuanya sebati. 
4. Didalam periuk, masakkan air. 
5. Masukkan isi ikan kisar ke dalam plastik. gunting hujung plastik. jangan terlalu besar. ikut saiz mee yang di kehendaki. 
6. Apabila air sudah mengelegak, bolehlah paipkan isi ikan tadi kedalam periuk. sekejap saja mee ikan sudah masak.
7. Angkat dan toskan.
8. Didalam periuk yang lain, rebus tulang ikan tenggiri. memang kecik je tulang ikan tu. memadailah untuk menambah perisa.
9. Apabila air sudah mengelegak, keluarkan tulang. dengan mengunakan lebih kurang 250 ml stok ikan tadi, masukkan bawang putih yang diketuk.
10. Kemudian masukkan sayur- sayuran yang telah dipotong. perasakan dengan garam. apabila sayuran telah lembut boleh lah tuangkan sup keatas mee tadi.
11. siap untuk dihidang. selamat menjamu selera.

Selamat mencuba!

Ok. dibawah ni disediakan kandungan kalori bagi setiap bahan. mungkin tidak tepat tetapi lebih kurang.


Tuesday, December 10, 2013

Menu Diet: ChiCkeN BuLgoGi @ BuLGoGi aYaM - FeeLing KoReaN

Assalammualaikum...

Baca tak tajuk tu? haaaa kalau nengok cerita korea sometimes terliur liur nengok diorang ni makan. hidangan nye banyak dan menarik. kalau tengah berdiet ni eiiiiiiii tak tahan dengan godaan macam tu. Kalau yang paling glamer tu ialah kimchee. dan yang nombor dua pulak yang agak glamer dikalangan korean ni ialah beef bulgogi. Bulgogi ni merujuk kepada daging yang diperap dan di panggang. Daging yang dipanggang ini akan dimakan bersama daun salad atau bersama sayuran yang lain, yang bersesuaian. Cara makan bulgogi ni mudah je, apabila daging siap di panggang, letak kan di atas daun salad kemudian bunjut kan dan makan.

Jadi aku yang nak feeling feeling korean ni meneruskan operasi nak membuat bulgogi. aku mengubah sedikit resepi agar ianya bersesuaian dengan orang yang tengah berdiet. tiada minyak, gula dan daging lembu dalam resepi ini.

Bersediakah Anda? hehehehehehe

Moh Masak Bulgogi Ayam


100 gm Dada Ayam
1 sb Kicap cair
1 sb Jus lemon
1 sk Bawang putih - dicincang halus
1/2 sk Halia- di parut halus
secubit lada hitam - yang ditumbuk

100 gm Daun salad

1. Potong dada ayam kecil dan nipis.
2. campurkan bersama bahan bahan yang lain. gaul sebati. perapkan selama 1/2 jam.
3. Basuh daun salad dan keringkan.
4. dengan menggunakan kuali tidak lekat, letak kan ayam satu persatu. tujuan menggunakan kuali tidak lekat adalah untuk mengelakkan menggunakan minyak ketika masak.


4. Apabila ayam sudah masak letakkan diatas daun salad dan bunjutkan. terus ngap.


hehehehe yummy.

Selamat mencuba!

KaTak o KataK..BakPe mU PanggiL HuJanG...

Assalammualaikum...

Selamat hari Selasa...

Hari ni ujan lebat lagi.

Sumber: http://the-silent-rain.tumblr.com/

























Turun dari kreta nak masuk opis berkaki ayam je. pasal air naik sampai buku lali.

Sumber: http://udtahaathi.wordpress.com/2009/06/25/mumbai-monsoon/


Dapat call tadi rumah kawan2 sekerja dah banjir. semoga semuanya selamat.



Insyaallah.

Saturday, December 7, 2013

Menu Diet: VeGeTaBLes RoLL aLa SuShi

Assalammualaikum...

Salam ceria buat semua.

Hari ni pula nak share resepi vegetables roll ala ala sushi. pada siapa yang kepingin macam aku nih nak makan sushi, iye ini la penyelamat kepada semua dieters. Sangat berkhasiat dan kandungan kalori yang rendah. 

Untuk vegetables roll ni aku menggunakan lobak merah, sengkuang, daun salad dan timun. sekiranya korang ingin menukar jenis sayuran, terpulang la, ikut kreativiti dan kegemaran masing masing. dan aku juga menambah tofu yang di bakar. selain daripada tofu korang boleh pelbagaikan dengan menambah dada ayam, udang mahupun sotong. Selama aku berdiet aku tidak mengambil daging lembu, walaupun tanpa lemak kandungan kalori juga tinggi. so aku elakkan dari mengambil daging. 


Untuk menambah kan lagi kesedapan vegetables roll ni, aku makan bersama kikoman. Kikoman adalah kicap cair yang kurang masin. rasanya sedikit berbeza dari kicap cair biasa. kikoman ni mengandungi 10 kalori dalam setiap 1 sudu besar. cukup lah satu sudu nak wat cicah cicah. 

so, tunggu apa lagi

Moh Masak Vegetables Roll ala Sushi

1. Potong julienne (panjang dan halus seperti batang mancis) lobak merah, sengkuang dan timun.
2. Bakar kosong tofu yang dipotong panjang.
3. Ambil 1 keping nori seaweed, bentangkan di atas bambo mat.
4. Letakkan daun salad dan susun sayuran yang dipotong jullienne. susunkan tofu di atasnya.
5. Basah kan hujung seaweed supaya ianya melekat ketika digulung nanti.
6. Gulung kemas dan potong 4 bahagian.
7. siap untuk di hidang.

Selamat Mencuba!

Disini aku sediakan kandungan kalori dalam setiap kandungan bahan. mungkin tidak tepat tetapi lebih kurang. 




Friday, December 6, 2013

MeNu DieT: IkaN SiaKaP KuKus BerSamA CeNdaWaN & BroKoLi

Assalammualaikum,

Diharap semuanya berada dalam keadaan yang sentiasa di rahmati Allah.


Seperti yang dijanjikan, aku akan start post menu atau resepi yang sesuai untuk dimakan ketika berdiet. kalau tak diet pun tak de masalah untuk mencuba resepi ini kerana ianya bagus untuk kesihatan. Tapi jangan salah faham yea, resepi untuk makanan yang orang tidak berdiet masih juga diteruskan. Maklum la kat rumah ni aku je yang berdiet nye, so tugasan untuk memasak macam biasa masih diteruskan. 

Hari ni aku nak share resepi ikan siakap kukus, kaedah mengukus sangat bagus bagi mengelakan kite menggunakan minyak dalam masakan. dan ianya juga bagus bagi menyimpan nutrient yang terkandung dalam makanan tersebut. Jika dibandingkan kukus dan rebus, jelaslah bahawa kukus lebih bagus kerana nutrient dalam makan tidak hilang dalam air sepertimana rebus. Manakala sekiranya kite merebus makanan kemungkinan lebih kurang 35% nutrient akan hilang didalam air rebusan. hah! jangan nak diminum plak air tu. hehehehehe.

Selain daripada brokoli dan cendawan, korang boleh juga menukarkan sayuran ini kepada jenis yang korang gemari. tapi ketahuilah bahawa brokoli mengandungi khasiat yang banyak, ianya mengandungi kadar fiber yang tinggi serta kaya dengan vitamin C. banyak lagi khasiatnye. korang rajin rajinkan diri google ek. Manakala bagi Cendawan shitake pula menguatkan sistem pertahan tubuh terhadap penyakit.

Ok kite pun dah tau serba sedikit dengan bahan2 yang kite gunakan dalam masakan, so tunggu apalagi

Moh Masak Ikan Siakap Kukus Bersama Cendawan dan Brokoli

1. Mula mula panaskan air dalam pengukus, biarkan sehingga mendidih.
2. Mayang halus halia dan bawang kecil. Hiris nipis cendawan dan potong kecil brokoli.
3. Ambil ikan dan ratakan halia yang dimayang tadi.
4. Letakkan didalam bekas dan masukkan kedalam pengukus. Kukus selama lebih kurang 8 minit. 
5. Setelah 8 minit, masukkan cendawan, brokoli dan bawang kecil. kukus lagi 5 minit,
6. Apabila ikan dan sayuran telah masak, curahkan kicap cair.
7. Siap untuk dihidang

Selamat Mencuba!

Dibawah ni pula aku serta kan sekali kandungan kalori yang terkandung dalam setiap bahan. mungkin tidak tepat. tetapi lebih kurang.


Thursday, December 5, 2013

HCG DieT PLaN

Assalammualaikum,

Seperti yang diketahui semua, daerah pantai timur mula ditenggelami air. hujan berterusan dan hanya berhenti sekejap2 telah membuatkan paras air mula meningkat. Alhamdulillah kawasan rumah aku masih selamat. di harap semua sentiasa berjaga jaga menghadapi bencana banjir ini.

Hari ni aku bukan nak share resepi tapi nak share siket info berkenaan HCG diet. Kite ni manusia memang suka makan. kalau macam aku ni lagi la suka masak masak then makan. kalau pergi berjalan jalan tu ishhhh lagi la tak lepaskan peluang makan jeee. perut dah kenyang pun still nak jugak makan sikit2.  tapi kalau rutin yang sama kite lakukan setiap hari dan malas bersenam mau badan boleh jadi gemuk gedempul. untung bagi mereka yang kurus, makan la banyak mana pun tetap tak gemuk. cuma di khuatiri walaupun kurus tetap ada penyakit. kite sekarang ni kalau boleh nak kurus dan sihat, iye tak? Pada mereka yang telah banyak telan ubat diet tu tapi masih tak kurus2, jangan nak salahkan ubat tu. se 'power' mana pun ubat kurus, kalau kite masih lagi makan makanan yang berlemak dan berkalori tinggi, serta malas bersenam, jangan harap nak kurus.

Menyedari berat aku semakin hari semakin meningkat, pinggang dan tapak kaki mula rasa sakit aku mula risau. aku nekad mau berdiet. tapi hanya 2 3 hari saja aku bertahan, kemudian kembali kepada aturan makan yang sama semula. bila baju dan seluar mula tidak muat, aku nekad sekali lagi. aku bertanyakan rakan sekerja yang dulu nye berisi tetapi kini telah kurus. apa rahsianya. dan dia memperkenalkan aku dengan Dr. Malinda Mohd Ali yang merupakan Consultant di Future Wellness dan Dr.Malinda Health & Beauty Clinic. Masuk hari ni aku sudah 17 hari menjalani diet ni. dan total berat badan yang turun adalah 5 kg. Semasa menjalani diet ni, kite hanya dibenarkan makan 500 kalori satu hari, namun begitu aku tidak berasa lapar sepanjang hari. Kadang kadang memadai aku hanya makan buah pada waktu lunch.

Apa itu HCG diet? Boleh Baca di bawah ni. Sumber diambil dari HCG Slimming Group with Dr. Malinda.


Sekiranya kite berusaha untuk kurus dan sihat, HCG diet plan ni membantu kite. tapi macam aku cakap tadi mesti diringi dengan cara makan dan senaman yang betul. 

Didalam blog Moh Masak ni, aku akan share kan resepi resepi yang aku pernah buat semasa dalam program diet ini dan bagus untuk mereka yang ingin cuba mempelbagaikan masakan secara sihat. Siapa kata menu diet tidak menarik. Kadang kadang tu, orang yang tak berdiet dalam rumah tu pun dok sebuk ngendeng orang diet punye makanan. hehehehehe.

Jumpa lagi nanti dengan menu yang lebih sihat. Kepada sesiapa yang berminat untuk mengikuti HCG Diet Plan ini boleh PM or SMS aku. 

Hidup Lebih sihat dan Cergas!