Pages

Monday, January 27, 2014

ToM YaM pUtiH

Assalammualaikum...

Selamat Pagi...Selamat hari isnin...tak payah nak monday blues sangat eh..

Semalam aku masak tom yam putih...tak pernah pernah wat tom yam putih alih alih teringin lak nak makan... tapi memang tidak mengecewakan...memang sedap dan lebih sihat kerana tidak menggunakan pes tom yam. En.azam pun suka. sedap katanya. len kali pun aku nak wat tom yam putih ni lagi. Untuk kali ni aku hanya menggunakan ketam dan sotong. korang boleh gak tambah ayam, daging, udang, kupang...senang kata segala bagai apa nak letak la.


Untuk sayuran nye pulak, aku sekadar letak cendawan tiram, saleri, bunga kobis, lobak merah dan tomato. boleh jugak di pelbagaikan dengan meletakkan sayuran kegemaran korang. Dalam resepi ni jugak aku menambah sedikit susu pekat manis ala ala resepi tom yam sebelum ni...boleh lihat disini. Dengan menambah susu pekat manis, ianya memberi sedikit perbezaan rasa dan menambahkan lagi rasa sedap tom yam ni. Tak caya? cubalah...

ok..moh kite nengok resepi macam mana nak masak tom yam putih ni...

Moh Masak Tom Yam Putih


Air secukupnya
1 bj Bawang besar, dipotong baji
4 bj Cili Padi, diketuk
1 inci Halia, di ketuk
1 inci Lengkuas, dipotong nipis, diketuk
2 btg Serai, diketuk
2 ulas Bawang putih, diketuk
Beberapa helai Daun limau purut
1 bj limau nipis, di ambil jus
2 ekor Ketam, dibersihkan dan dipotong dua
2 ekor Sotong, di porong bulat
1 sb sos ikan
1/2 batang Lobak merah
50 gm Cendawan tiram
1 bj Tomato
100 gm Bunga Kobis
1 btg Saleri
1/2 sb Susu Pekat manis
Garam secukup rasa

1. Didalam periuk, masukkan air, bahan bahan yang diketuk, bawang dan ketam.
2. Apabila sudah mendidih, masukkan daun limau purut, sos ikan dan garam secukup rasa.
3. Masukkan sayuran (kecuali tomato) dan sotong. Kemudian masukkan sedikit demi sedikit jus perahan limau nipis. Jangan guna semua kalau sudah cukup rasa. 
4. Masukkan susu pekat manis.
5. Apabila sayuran sudah empuk boleh la masukkan tomato. Biarkan seketika dan boleh lah padam kan api.
6. Siap untuk di hidang.

Selamat mencuba!



3 comments:

  1. Nampak yummy! Nak tau. Kenapa letak susu pekat? Nak bg manis ke?

    ReplyDelete
  2. Menarik sama mcm resepi sheila rusly. Boleh cuba ni

    ReplyDelete
  3. Macam resepi sheila rusly ni cuma tukar kepada ketam dan sotong je..boleh try ni..

    ReplyDelete