Pages

Wednesday, March 28, 2012

TaLam sRi MuKa

Orang kata kalau nak naik seri muka kena makan kuih sri muka banyak banyak...hehehehehe...senang kan kalau macam tu...x payah susah susah suntik botox la...vitamin c la...hehehehe...ngeri seh nengok orang suntik suntik ni...nak cakap pun susah je...ishhhhh

Kuih ni adalah dari keinginan 2 orang rakan yang sepuluh kali asik sebut jer pasal sri muka ni...nak makan sri muka la...teringin betul nak makan sri muka la...ishhhh asik ingat sri muka je la....dan macam macam lagi...ulang dan ulang lagi sampai la dapat kuih ni...hehehehehe...macam macam perangai...





so sempena memenuhi keinginan tu...aku pun mencari la resepi ceruk dapur orang...maka terjumpa la resepi dari dapur ct...kak ct mintak share yea resepi akak kat sini...resepi kak ct ni memang sedap..lapisan atas nye memang lembut dan cukup rasanya...


aku guna loyang petak 8 inci...tapi adunan nye ada lebih sedikit...jadi kalau kamu semua nak buat kuih ni boleh la kurang kan sedikit pulut nye...

Moh Masak Talam Sri Muka

Lapisan bawah

2 cwn Beras pulut (kurangkan sedikit pun ok)
1 1/2 cwn Santan cair
garam

Basuh beras pulut dan rendam semalaman. masukkan dalam loyang dan kukus sehingga masak. lapik plastik dalam loyang dan tekan pulut yang telah di masak supaya mampat.

Lapisan atas

2 cwn Santan pekat
1 cwn jus pandan
pewarna hijau
3/4 cwn Gula
3/4 cwn Tepung gandum
1/4 cwn Tepung kastard
1 bj Telur
1 tsp Garam

Campurkan semua bahan dalam mangkuk dan kacau hingga sebati. Tapis dan tuang adunan atas pulut. kukus lebih kurang 30 minit. lapisan atas ini juga boleh la di masak sebentar sehingga nampak berwap dan kemudian di tuang di atas lapisan pulut.


No comments:

Post a Comment