Pages

Sunday, April 1, 2012

TaLam Roti LaPis CokLat

Petang semalam sempat lagi menjengah ke dapur izah muffin lover...nahhhh jumpa la resepi ni...nampak sedap...resepi ni plak izah amik dari kak wan...so thanks for both of u....so, malam semalam cuba buat...boleh jugak bawak g ofis nnt...



Nak buat kuih talam ni mudah aja...dan rasanya pun sedap...aku guna acuan lompang dan dapat 15 biji...
Ada kawan kawan kata kurang manis...tapi ada yang kata ok...kalau rasa suka manis manis tu bolehlah tambah lagi 20 gm gula nnt...

Moh Masak Talam Roti Lapis Coklat

4 keping Roti putih - buang tepi, koyak kan kecil2 dan rendam dalam 100 ml air
50 gm Gula pasir
1/4 sk Garam
200 ml Santan
100 ml Air
60 gm Tepung Beras
20 gm Tepung ubi
1 sk Chocolate emulco

  1. Masukkan roti dalam pengisar.
  2. Didalam periuk, masak santan, gula, garam dan air. masak sehingga gula larut. tutup api. Biarkan sebentar sehingga adunan santan suam.
  3. Masukkan tepung beras dan tepung sagu. kacau sehingga rata, kemudian tuang ke dalam pengisar yang mengandungi roti tadi. Kisar sehingga halus.
  4. Bahagikan adunan kepada dua bahagian. satu bahagian di letakan chocolate emulco.
  5. Tuang adunan putih kedalam acuan. kukus selama 5 minit.
  6. Tuang adunan chocolate pula, kemudian kukus selama 10 - 15 minit. pastikan tutup pengukus dibaluti kain dan menggunakan api sederhana semasa mengukus.
Selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment