Pages

Monday, August 13, 2012

HaRi RaYa HampiR MenjeLang TiBa....

Assalammualaikum...

hmmmm...dah sebulan tidak bersiaran...nampaknya sepanjang bulan puasa ni aku sangat sangat busy sehinggakan x sempat nak menjengah langsung ke blog ni...banyak juadah juadah berbuka puasa x dapat dikongsikan...tak sempat langsung...ralat pula rasanya...

tapi apabila hampir menjelang hari raya ini...aku gagahkan jua...mencuri sedikit masa agar dapat berkongsi resepi biskut / kuih raya bersama kamu semua...

sabtu lepas sempat aku membuat 2 jenis kuih raya...pertamanya kuih goyang atau kuih ros...very tradisional kuih kan...hehehehehe...ini antara kuih faveret yang aku suka buat...dari kecil hingga la tua...hehehehe...




moh kite nengok sket resepi nak buat kuih goyang ni...

Moh Masak Kuih Goyang

1 paket Tepung beras
1 biji kelapa- di buat santan
190 gm gula
1 biji telur

campurkan semua bahan. kuantiti santan boleh la agak agak...jangan terlalu pekat...nnt kuih akan jadi tebal.

panaskan minyak dan acuan kuih goyang. apabila acuan sudah panas boleh la mencelup acuan ke dalam adunan.




masukkan dalam minyak dan biarkan seketika..jangan terus dikeluarkan dari acuan...nnt bentuk nya tak cantik...biarkan kuih sedikit keras barulah dikeluarkan dari acuan... masak hingga kekuningan...tadaaa...dh siap..


satu paket kuih goyang tu boleh dapat banyak...itu pun jenuh juga membuat nya...sampai ke petang pun x siap lagi... hehehehe...selamat mencuba...!





Kuih keduanya pula aku buat popia nestum...ermmmm sedap dan mudah di sediakan...

Moh Masak Popia Nestum
2 paket kulit popia
1/2 cwn nestum - kisar
1/2 cwn Gula- kisar
1/3 cwn horlicks
2 cmb tepung dicampurkan sedikit air untuk dijadikan gam


Gulung kulit popia dan gam kan di bahagian hujung. gunting menyerong dan goreng dalam minyak yang banyak.





Apabila sudah sejuk gaulkan dengan gula, nestum dan horlick yang telah dikisar halus.










Gaul hingga sebati dan simpan dalam bekas kedap udara...yummy!


No comments:

Post a Comment