Pages

Sunday, October 7, 2012

MuRtaBak MeGi

ini murtabak megi...pelikkan sekarang ni..kreatif betul orang orang yang mencipta resepi...sampaikan megi pun boleh di jadikan murtabak...hari tu aku ada terbaca promotion satu kedai ni...dia tulis ada murtabak megi...so aku pun macam tertarik...balik rumah terus google..ooooo mudah saja nak buat...jadi aku pun bereksperimen la buat mertabak ni..ermmm jadik dan agak sedap juga...



Murtabak megi ni boleh dijadikan sarapan pagi atau minum petang...sesuai saja...bagi yang suka mencuba sesuatu yang baru atau mengubah sesuatu resepi...korang juga boleh membuatnya pada murtabak megi...sebab nye korang leh tambah apa apa bahan pun yang korang suka...x de masalah...nak kurangkan pun boleh...tapi bahan wajib mesti ada...megi n telur...kalau x de ni...x jadi la murtabaknya nanti...hehehehehe


Moh Masak Murtabak Megi


1 pkt Megi... x kesah apa jenama pun tapi peisa kari
2 bj Telur
1/2 biji Bawang besar
2 bj Cili padi - dihiris
1/4 bj Lobak merah, di parut kasar
1 tgkai daun bawang - dihiris
4 ekor Udang - dipotong kecil
20 gm Isi ayam - di potong dadu
20 gm Keju Cheddar - diparut kasar
20 gm keju Mozarella - diparut kasar
  1. Rebus megi sehingga masak.
  2. Campur megi tadi bersama telur, rempah kari megi, bawang, cili padi, lobak merah, daun bawang, udang, isi ayam dan keju cheddar.
  3. Gaul semua sehingga sebati.
  4. Panaskan kuali kemudian tuang semua megi kedalam kuali. pastikan bahagian sebelah sudah garing kemudian terbalikkan. masak lagi sebelah.
  5. bila dua dua bahagian sudah garing, angkat dan taburkan keju mozarella.
  6. Potong petak untuk dihidangkan. sedap dihidang bersama cili sos.
P/s: pastikan api perlahan supaya ayam dan udang masak. kalau risau tak cukup masak, boleh juga goreng dahulu ayam dan udang dengan sedikit minyak kemudian barulah dicampurkan kedalam megi.
Selamat Mencuba!

No comments:

Post a Comment