Pages

Wednesday, November 21, 2012

KaCanG PooL

Hye...pernah makan kacang pool?sedap tau...tapi aku ni tak pernah makan yang real punya...dengar cerita kacang pool kat JB sedap...insyaallah kalau aku ke sana aku nak try kacang pool ni...rentetan dari menonton majalah 3 berkenaan gerai  kacang pool pak haji...aku ni sampai la terliur liur....nak ke JB tu ntah mana la zaman nya....jadik....al kesahnya masak le sendiri...itu yang tak tau sama ke idak dengan yang betul punya...tapi yang ini pun dah sodap....kacang pool ni ialah kacang parang...dok dalam tin..jenama yang aku jumpa kimball...tak tau la kalau ada brand lain yang mengeluarkan juga kacang pool... jangan salah paham antara kacang pool ni ngan kacang panggang dalam tin...berbeza ok...nak nengok rupanya macam mana? moh kite nengok mr.google punya gambor...


haaaa...itu la rupanya kacang pool ni...nanti g supermarket boleh la beli...senang je nak cari...kacang pool ni kite makan ngan roti bakar...so ianya sesuai nak buat minum pagi ataupun minum petang... ada juga hidangan sampingan nye iaitu telur mata kerbau, hirisan cili hijau dan juga hirisan bawang besar....upssss jangan lupa sepotong limau nipis....


Moh Masak Kacang Pool
2 tin Kacang Pool - 1 tin kisar dan 1 tin dibiarkan macam tu je
1 pkt Daging kisar
5 Ulas Bawang Putih - kisar
8 Biji Bawang Merah - kisar
1/2 sk Jintan Manis - Goreng tanpa minyak dan kisar
1/2 sk Jintan Putih- Goreng tanpa minyak dan kisar
1/2 sk Ketumbar- Goreng tanpa minyak dan kisar
1/2 inci Halia - kisar
1/2 cwn Air
Garam dan gula
Minyak
  1. Mula - mula panaskan minyak. kemudian tumis bahan kisar hingga naik bau.
  2. masukkan daging, dan goreng daging hingga masak.
  3. Masukkan kedua dua tin kacang pool. boleh juga kalau nak guna setin, tapi lagi sedap kalau kacang nye banyak...hehehehehehehe
  4. perasakan garam dan gula.
Apabila nak hidangkan kacang pool ni jangan lupa cili hijau, bawang besar, telur mata dan limau nipis yea...






Selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment