Pages

Tuesday, April 14, 2015

uDanG HariMaU BaKaR

Assalammualaikum...

hehehehehe..orang tganu kate berat nangnang.. 4 bulan sunyi sepi.. malas nak berblog..ishhh macam mana la nak capai azam gini...azam tahun baru x tercapai..dapat nye en. azam je la gamaknye...hehehehehehe..

memandangkan sekarang ni tak berapa sebuk.. in shaa Allah aku akan sambung semula setelah lama membiarkan blog ni bersawang. untuk permulaan resepi bagi tahun ini..tu diaaa resepi pertama dalam tahun 2015..hehehehehehe...aku nak share resepi udang bakar ala western..gitu...x de nama sebenarnya...hentam saja lah labuuuu...


Sebenarnya aku teringin nak makan lobster..tapi apakan daya..mana pulak nak cari lobster kat dungun ni hah..jadi aku cari jer udang besar ala ala lobster...boleh la dari x de. aku tak igt pulak harga udang ni..tapi kalau x silap sekilo rm70.. kalau x silap la...


apa tunggu lagi..moh kite nengok resepinya..

Moh Masak Udang Bakar Ala Western

3 ekor Udang Harimau yang bapak besar
125 gm Mentega, dilembutkan
4 sb Chilli flakes
2 ulas Bawang putih, dicincang halus
1/4 cawan Keju cheddar, di parut halus
sedikit garam
sedikit lada sulah
sedikit minyak.

1. panaskan minyak dan tumis bawang putih hingga kekuningan.
2. toskan bawang putih tadi.
3. dalam mangkuk lain, lembutkan mentega, masukkan bawang putih yang telah digoreng, chilli flakes, garam, lada sulah dan keju.
4. Udang dibersihkan dan dibelah dua. tetapi tidak putus. cucuk kan lidi memanjang dan melentang. ini bagi mengelakkan udang bergulung bila sedang masak.



5. sapukan bahan campuran mentega diatas udang tadi.


6. Panaskan oven pada suhu 180, bakar udang selama 15 ke 20 minit atau sehingga udang masak.
7. siap untuk dihidang.


Selamat mencuba!

1 comment: