Pages

Sunday, March 4, 2012

Apam GuLa HanGus

wah wah wah....celik celik je mata tadi tiba tiba teringat nak wat apam gula hangus... nak g kemaman ada keje sket nak wat tadi...so terpikir2 kalau wat apam ni boleh gak makan dalam kreta...hehehehe...terus g dapur bancuh bancuh adunan...tadaaa siap...ermmm senang je pun buat apam ni...tak sampai 1 jam pun dah siap...kalau barang dah ada kat dapur tu..senang je... cuma apam tadi x der kelapa parut...mana plak aku nak cari kelapa pagi pagi buta...x pe la x der kelapa pun sedap...




resepi ni amik kat mana yea....ermmm x hingat plak...so kalau ada sesiapa terbaca resepi ni seakan akan resepi dia...so aku mintak ijin guna di sini...time kasih bebanyak...

Moh Masak Apam Gula Hangus....



1 cwn Gula
1 cwn Air

2 biji Telur
1/2 cwn Minyak masak
2 tbsp Margarine
2 tbsp Susu pekat manis
1 tsp Soda Bicarbonat
1 1/2 cwn Tepung Gandum

Mula mula sekali buat gula hangus. masak gula sampai cair dan warna nya coklat. pastu masuk kan air. masa mula2 masuk kan air tu gula akan mengeras. jangan risau terus kan mengacau sampai gula semuanya larut dalam air. biarkan sejuk.

nak buat adunan nye pulak pun mudah. bancuhan buat dalam blender. masukan telur, susu, minyak masak, margarine. on blender. biar kan di blend sampai sebati.

masukkan gula hangus tadi yang telah sejuk. Blend lagi.

pastu masukkan soda bicarbonat dan tepung. blend sampai sebati

Then, boleh la masukan dalam acuan. dan kukus sehingga masak. macam tadi aku buat guna acuan lompang yang kaler merah. saiz lompang tu ada 2. aku guna yang besar sket dari biasa tu. lebih kurang 15 minit je nak kukus. boleh dapat 30 biji.

ermmmm banyak jugak. puas la nak bagi perabih..hehehehehe.







Hyper Smash

No comments:

Post a Comment