Pages

Monday, March 5, 2012

RoTi KacAng HitaM...

Hitam manis...ai hitam manis...pandang tak jemu..pandang tak jemu...lalalalala

Orang kata kalau nyanyi kat dapur ni dapat suami tua...ermmmm x pe la..yang tak nyanyi ni pun x dapat apa2...hehehehehe

Bukan apa ni...sebuk nyanyi lagu hitam manis...semalam petang buat roti kacang hitam...ada permintaan..ada orang nak bawak ke laut...buat bekal...katanya kalau terdampar kat pulau tu x lepas balik...ada gak roti yang nak di makan...erm apa apa la kan...

Roti ni adalah resepi roti asas..daripada roti ni kamu semua leh letak apa apa inti kegemaran...coklat ke, kelapa, kaya, sardine, sosej...ikut suka la senang kata..

Moh Masak Roti kaCanG Hitam...hitam manis ai hitam manis....



500 gm Tepung Roti
6 gm yis segera
5 gm Garam
275 gm Air
100 gm Gula
60 gm Lemak Sayuran

500 gm Inti Kacang Hitam (tapi ni pun ada lebih dalam 100 gm)



Nak buat mudah sangat..aku uli tangan je...kalau ada bread maker or mixer lagi senang... sambil tutup mata pun boleh buat..

ok..mula mula masuk kan semua bahan kecuali...di ulangi kecuali garam dan lemak sayuran...

dah masuk semua tu uli sampai menjadi doh, dah jadi doh masukkan lemak sayuran dan garam..
uli sampai semua aduanan sebati dan lembut...kalau ikut petua orang jepun..baling doh ke meja sebanyak 200 kali...confirm roti nanti lembut...nnt try yea..

dah siap uli, rehat kan doh selama 30 minit atau sehingga doh roti naik 2 kali ganda..then, tumbuk doh kemudian timbang ikut saiz yang kamu semua suka. macam aku, aku timbang 40 gm. boleh dapat 24 biji. banyak jugak kan. kalau lagi kecil roti nya...lagi banyak la dapat.



jangan lupa masukkan inti kacang hitam. dan uli bulat bulat. susun dalam tray dan rehat kan lagi sekali. bila roti dah kembang sapukan telur dan tabur sedikit bijan sebagai hiasan.



bakar pada suhu 170 c selama 13 minit. dah keluarkan dari oven, sapu dengan margerine untuk bagi berkilat. cantik gitu. paham tak...mudah je kan...hah apa tunggu lagi...boleh la cuba buat nnt k...


Hyper Smash

No comments:

Post a Comment