Pages

Tuesday, March 6, 2012

Dadar GuLung BeRsaMa aYaM

Tadi buka buka gambar lama...aik nampak pulak gambar 'savory crepe roll'..tapi aku ubah namanya..hehehehe

so, nak la berkongsi resepi ni..ala ala lempeng gulung yang diletak kan isi didalam nya...sedap rasa nya dan menarik untuk dihidangkan sebagai pembuka selera atau kepada tetamu pada waktu petang...

selalu yang kite biasa makan kat rumah petang2 karipap, jemput2 or lempeng...so apa salahnya sekali sekala tukar selera...series x susah pun...

resepi ni menggunakan dada ayam sebagai inti...tapi kalau nak tukar pada sosej, ikan atau daging pun tak der masalah.. dan bahan bahan lain jugak boleh ditukar ganti mengikut kreativiti masing masing...

Moh Masak dadar gulung bersama ayam..


Bahan bahan untuk dadar:

250 gm Tepung gandum
5 gm Garam
2 biji Telur
500 ml Susu segar/ air
50 gm mentega, cairkan
          Minyak

Campurkan tepung, garam dan telur. Pukul adunan dan tuangkan susu segar sedikit demi sedikit.
Pukul sehingga semuanya sebati dan tuangkan mentega cair kedalam adunan. Tapis adunan.

Guna kan kuali leper untuk mendadar. sapu minyak di kuali dan tuangkan adunan membulat seperti membuat lempeng. cuma kamu semua kena pastikan dadar ini nipis supaya senang masa menggulung. Masak sehingga dadar tersebut bewarna kekuningan.

Bahan-bahan untuk inti:

3 keping Dada ayam, direbus atau dibakar- dipotong memanjang
10 keping "chicken slice"
Mayonis
Salad, dihiris halus
Cheddar Cheese- dipotong memanjang

Ambil sekeping dadar. sapukan mayonis diatas permukaan dadar. letakkan 2 keping 'chicken slice', 2 keping dada ayam yang telah dipotong, salad dan cheddar cheese. 

pastikan inti berada dipangkal dadar untuk mudah digulung. Gulungkan dadar kemas kemas. potong mengikut saiz yang digemari.

Bahan-bahan untuk sos:

1 cwn Thai chilli sos
5 tbsp tomato sos
5 tbsp chili sos
daun ketumbar, dihiris nipis

campur semua bahan.

Tadaaaa! dah siap. boleh dihidangkan bersama salad dan juga sos.

No comments:

Post a Comment