Pages

Tuesday, March 6, 2012

Ikan Cermin Masak Kicap Bercili....sedap wooo!

Selamat pagi semua...nampaknye cuaca di dungun hari ni sungguh indah...nengok pantai pun tadi cantik jer.... semoga hari hari kamu semua juga turut indah seperti cuaca hari ni...hehehehehe....

Semalam ada part time nelayan bagi ikan cermin....dah siap siang bagai...aku tinggal nak masak jer...senang kerja..apalagi google la kot2 ada resepi menarik...jengah punya jengah...ermmmm jumpa resepi ikan bawal masak kicap bercili....boleh tahan jugak resepi ni...x banyak bahan...sebab kat dapur ni pun barang dh banyak abih...so, aku pun amik la resepi nya cuma ada bahan bahan lain yang aku tambah dan oter...

selalu nya kalau aku masak kicap letak cili, cilinya aku hiris, tapi resepi ini cili nya ditumbuk...nak tau resepinya? 

Moh masak ikan cermin masak kicap bercili....mirror mirror in the world......


1 ekor Ikan Cermin
1 1/2 biji Bawang besar - di tumbuk
3 ulas Bawang putih - di tumbuk
5 ulas Cili api pedas berapi - di tumbuk
1 biji Ubi kentang - potong wedges dan goreng
1/2 biji lobak merah - di potong nipis
100 gm Kobis bunga - di potong kecil
1/2 biji Bawang besar - di hiris bulat
4 tbsp sos tiram
1 tbsp kicap cair
1/4 cwn kicap manis
1/8 cwn air
             gula
             garam
             minyak untuk menggoreng

Mula mula goreng dulu ikan cermin yang telah diletak garam dan kunyit.

Dalam kuali yang lain, tumis bahan bahan yang ditumbuk sehingga garing dan naik bau. kemudian masukan sos tiram, kicap cair, kicap manis dan air. 

Biarkan seketika sehingga mendidih, kemuadian masukan lobak merah, kobis bunga. masak sehingga sayuran tersebut lembut.

Masukkan ubi kentang yang telah di goreng, bawang yang dihiris bulat, garam dan gula. 

Last sekali masukan ikan yang telah digoreng tadi. kacau sebati ikan dan sos kicap. siap untuk di hidang.

memang sedap woo...ikan fresh dari laut dan resepi kicap bercili ni memang ngam la...licin sampai menjilat jari dan tidak meninggalkan sedikit pun sisa. x percaya? tengok sendiri gambar di bawah...hehehehehe




2 comments:

  1. hahaha.. boleh tahan.. siap suku tulang tu pun siap ilang lg.. haha.. ni kompom sedap ni.. nak jugak tompang sekaki skali skala ni.. Adehhh dah meleleh dah air liur tgk resepi ni pepagi.. Nak buat jugakkk... XD

    ReplyDelete
  2. Try la nillyz mmg sedap tau...guna je ikan apa2...

    ReplyDelete