Pages

Monday, March 26, 2012

Mee BandunG mAk PoN

Assalammualaikum semua...sudah 3 hari meninggalkan blog...bukan apa...aku pulang ke rumah bonda..sudah lama x balik ke kampung...beban kerja yang tak pernah habis...serta kerja lain yang sentiasa menunggu...membuatkan aku menangguh dulu program balik ke kampung...tapi memandangkan kesihatan bonda yang tak berapa baik...aku usahakan juga untuk pulang...alhamdulillah..semuanya berjalan lancar... nampak nye bonda aku pun sudah sehat sedikit...


Buah tangan dari johor oleh Azlina tak lupa untuk aku bawak pulang...dapat jugak la keluarga di sana merasa pes mee bandung jenama 'mak pon' yang katanye antara pes mee bandung yang tersedap di muar..Ini adalah kali kedua aku masak mee bandung ni...kali pertama dulu tak sempat nak tangkap gambar...jadi kali kedua ni aku tak lepaskan peluang untuk share gambar bersama resepi nye sekali. kalau mengikut arahan dari paket ni... rebus stock kemudian masukkan pes. aku pernah buat begitu juga dan rasanye tetap sedap. tapi bila menjengah ke dapur kak ita masam manis, ada resepi mee bandung dari perencah segera yang diubah untuk menyedapkan lagi rasa mee bandung ini aku pun mencuba jugak resepi dari kak ita. minta izin untuk share disini.


Keluarga aku semuanya suka rasa mee bandung dari muar ini...siap order ngan azlina bebarapa paket untuk disimpan sebagai stock, senang katanya bila ada tetamu datang nanti. hah! Azlina Samsudin...jangan lupa tau... hehehehehe...ermmm k la...bercerita panjang plak...


Moh Masak Mee Bandung Mak Pon


1 pkt Mee kuning
1 ikat Sawi - dipotong
1/2 kg Daging - dipotong
2 biji Tomato - dipotong
Bawang goreng
Daun sup/ Daun bawang
Tauhu - digoreng dan dihiris nipis
10 bj Fish ball
2 biji Fish cake- dihiris
1 pkt Perencah segera mee bandung
1 biji  Ubi kentang - dihiris nipis, digoreng dan dikisar halus
5 ulas Bawang merah - dikisar
2 ulas Bawang putih - dikisar
2 tbsp Cili kisar
3 tbsp Sos cili
1 kiub Daging - Yang ini aku guna air rebusan daging di atas
1 kiub Ikan bilis - yang ini aku guna air rebusan kulit udang
300 gm Udang


Tumis bawang merah, bawang putih dan cili hingga garing. masukkan perencah mee bandung dan tumis sehingga naik minyak.

Tambahkan daging. masukkan air dan teruskan merebus sehingga daging empuk. kemudian masukkan stok daging dan udang (kiub daging&kiub ikan bilis), serta sos cili.

Kemudian, masukkan udang, fish ball dan fish cake. Last sekali masukkan tomato dan sawi. perasakan garam dan gula.

Bila hendak dihindang, boleh la dipecah kan telur, hiaskan dengan hirisan tauhu, daun sup, daun bawang serta bawang goreng.

selamat menjamu selera.


2 comments:

  1. Ni tak ori mee bandung ni. banyok bebenor bahannya mel oi. mana ada mee bandung letak kentang bagi pekat. telur saja cukup nak bagi pekat. tak sangka ko ada blog ya mel ke ke ke

    ReplyDelete
  2. alaaa...nak pelbagaikan resepi...tak salah pun...resepi ni pun aku amik dari orang johor gak... apa ada hal nak makan sendiri...janji sedap...dah lama dah blog ni nak masuk 3 tahun..

    ReplyDelete