Pages

Thursday, March 22, 2012

Ops...PenYaram 2...jeng jeng jeng!

Nampaknye...operasi membuat penyaram tak habis lagi...tak puas hati ngan hasil yang lepas...semalam aku buat lagi....kali ini resepi diambil dari ruangan sembang...resepi ni pulak adunannya perlu di peram 2 hari... warna nya cantik dan rasanya pun sgt sedap..tapi sayang nya sedikit liat...bagi mereka yang suka makan liat liat tu ok la kot...tapi kalau makan waktu panas memang sedap....


Rupa bentuk penyaram ni masih lagi tak menepati rupa bentuk penyaram yang aku inginkan...tak tau kat mana silapnya...x jadik jadik jugak...nampak gayanya kena ke sabah la macam ni nak menuntut ilmu...hehehehe


Moh Masak Penyaram


200 gm Gula melaka
250 gm Tepung beras
1/2 cwn Gula pasir
11/2 cwn Tepung gandum
2 cwn Air

Masak Gula, Gula melaka dan air. biarkan sejuk. 

Campurkan tepung gandum dan tepung beras. 

Campurkan air gula dan tepung secara berselang seli. Pastikan adunan sebati. tapis. simpan selama 2 hari sebelum digoreng.


3 comments:

  1. tumpang tanya..kat mana sya blh dapatkan seaweed utk buat sushi tu yea..tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. biasa saya beli kat aeon...tapi ada jugak di giant. try cari yea.

      Delete
    2. biasa saya beli kat aeon...tapi ada jugak di giant. try cari yea.

      Delete