Pages

Thursday, March 15, 2012

MeGi GorEng...

Mee megi sedap di makan cepat di masak....

Balik kerja dok pikir la nak masak apa....perut ni dah kruk krak kruk krak minta diisi...konon kononya makan mangga jer...mesti kenyang...ehhhhh dah malam sket lapor la plak...selongkar2 dapur...hah tu dia megi kari....dah lama jugak tak makan megi ni...kalau buat megi goreng pun sodap..apa lagi kelentang kelentung la dalam dapur menyiapkan megi goreng...

Nak resepi? mudah saja...resepi ni untuk di makan oleh 4 orang...tapi pastikan yang 2 orang lagi tu makan sket jer...hehehehe

Moh Masak Megi Goreng

3 pkt Megi kari (direndam air panas)
2 pkt rempah kari- dicampur sedikit air
3 ulas bawang putih - di tumbuk
1 biji bawang besar - dihiris memanjang
3 sb Kicap manis
100 gm daging - di hiris nipis
2 biji telur - di goreng hancur
1/2 btg lobak merah - di potong julienne (batang mancis)
1/4 biji kobis - di hiris nipis


Tumis bawang putih sehinnga naik bau dan garing. masukkan bawang besar dan daging yang telah dihiris.

Masukkan lobak merah. masak sehingga lobak merah empuk. masukkan megi, kobis, kicap, rempah kari dan telur.

Masak sehingga semuanya sebati. Tak perlu letak garam keran rempah kari tadi dah cukup masin.Siap untuk dihidang.



No comments:

Post a Comment