Hari ni nak share resepi puding kiwi. resepi amik kat blog Kak nor secubut garam ehh secubit garam..cantik puding nye. mengiurkan. nak nak cuaca yang panas terik kat luar tu. dapat makan puding sejuk...aaaahhhhh lega rasa anak tekak ni.
Kak nor buat dalam bekas besar. aku plak guna bekas kecik je. senang nak simpan dalam peti ais tu. boleh selit selit. peti ais tu banyak sangat barang nye. En.Azam selalu spot cek peti ais nengok ada apa apa yang dah boleh buang. eiiiiiiii mana boleh sesuka ati je nak buang barang barang kite kan..sayaaaaannnnggg.
Buat puding kiwi ni pun kesnya kiwi tu dah masuk 5 hari dok cangok saja. merayu rayu bila la nak dimakan. hehehehehe. Kiwi ni pun macam nenas gak. kalau makan banyak banyak rasa lidas kat lidah. satu hal nye plak, kiwi ni masam sket...tak jalan laaa...senang cerita buat je puding. laku sket.
moh kite masak puding kiwi yek...
Moh Masak Puding Kiwi
5 gm agar2 serbuk
2 1/2 cawan air
7 sb gula
1/2 tin susu cair
2 biji kiwi (blend dgn 1/2 cawan air)
1/2 tin susu cair
2 biji kiwi (blend dgn 1/2 cawan air)
sedikit pewarna hijau
1. Masukkan air, gula dan agar2 serbuk ke dalam periuk. Masak lah hingga mendidih.
2. Masukkan susu cair dan kiwi yg diblend tadi serta pewarna hijau. Padamkan api.
3. Kacau hingga sebati.
4. Tuangkan ke dalam acuan yg dah dibasahkan dgn air.
5. Bila puding dah sejuk, masukkan dlm peti ais.
6. Biarkan sejuk, baru lah dihidangkan dgn hirisan buah kiwi.
No comments:
Post a Comment