Pages

Wednesday, May 23, 2012

KeK KaCanG TanaH

Hye..semalam ada buat kek kacang tanah...saja saja jer, asalnye menjengah dapur dapur blogger lain, aikkk terbekenan pulak dengan kek kacang dari dapurku sayang DJ...ish tak sabar sabar nak buat... balik kerja beli kacang terus mengadun kek...


Bau kek ni memang sungguh memikat...tak kurang juga dengan rasanya...kawan2 serumah semua suka rasa kek ni...sedap... Tapi aku adjust sket...bukan nak derhaka..tapi malas..hehehehe...DJ guna Kacang tanah kemudian di panggang dan dikisar... manakala aku pulak beli jer kacang yang dah siap digoreng tapi tanpa garam...balik rumah kisar jer...senang sket...





Loyang yang aku guna untuk membakar kek loyang 4 segi 10x10...


Moh Masak Kek Kacang Tanah

1 1/2 cwn Tepung gandum
1 1/2 cwn Kacang Tanah, di goreng dan dikisar
1 sk Serbuk penaik
1/2 sk Soda bikarbonat
5 biji Telur
1/2 cwn Susu segar
200 gm Mentega
1 cwn Gula perang
1/4 cwn Gula kastor
2 sk Esen Vanila

  1. panaskan oven pada suhu 170c. Lenserkan loyang dengan mentega dan alas.
  2. Ayak tepung bersama serbuk penaik dan soda bikarbonat. Setelah ayak campurkan bersama kacang tanah yang telah dikisar.
  3. Didalam bekas lain, putar mentega bersama gula perang dan gula kastor hingga kembang dengan kelajuan tinggi.
  4. Masukkan telur satu persatu. Kemudian masukkan esen vanila.
  5. Dengan menggunakan senduk kayu atau spatula, masukkan susu sedikit demi sedikit di selang selikan bahan kering.
  6. Kacau adunan hingga sebati. Tuang adunan dalam loyang dan bakar selama 45 minit.

selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment