Hye semua...tu dia MeLLMeRaH ke udara lagi...hehehehehe...dah dapat tempo la tu...semangat dah ada untuk menulis lagi...hari ni nak share sket resepi yang di ambil dari dapur kak ita kite..iaitu carrot oat cake...ada 2 version aku buat nih...satu versi cupcake satu lagi whole cake. untuk whole cake aku buat yang macam kak ita buat iaitu cheesy crunchy carrot oat cake.
Dalam banyak banyak resepi carrot cake yang aku guna, aku paling suka resepi yang ni sebab kek nye agak ringan berbanding resepi lain yang agak padat. ditambah pulak ada oat, bagus untuk jantung...kihkihkih...
Resepi untuk frosting nye pulak aku olah sedikit dari yang asal, sebab aku lebih suka guna cheese frosting resepi yang aku ada nih. Resepi asal bagi frosting nye nih adalah resepi krim cheese bagi kek Black & White Russian Chocolate Cake yang aku penah wat itu hari. memag suka ngan tekstur dan rasanya.
Bagi whole cake nye ni aku tabur gak cheese kat atas tu, cheese yang aku guna kan ada lah cheddar cheese.
Moh la, tunggu apa lagi...
Moh Masak Carrot Oat Cake
Resepi Kek
200 gm tepung gandum atau tepung kek
1/2 sudu besar soda
1/2 sudu teh serbuk kayu manis
~ Kesemua bahan ini di satukan kemudian di ayak. Serbuk kayu manis tu kalau tak nak kuat sangat bau dia boleh kurangkan.
250 gm lobak merah yang telah di parut dan telah di perah.
~ Lobak ni kita parut halus, kemudian kita perah dan buang airnaya. Lepas tu baru timbang untuk dapatkan 250 gm tadi
150 gm nenas dalam tin
~ airnya jangan buang sebab kita akan gunakan juga nanti. Nenas ni potong kecil atau cincang kecil, perah sikit arinya dan timbang untuk dapatkan 150 gm adunan tadi.
100 gm almond nibs
~ pangang selama 5 minit dalam oven pada suhu 160 C
40 gm kelapa kering
80 ml jus nenas dalam tin
240 gm gula halus
180 gm minyak jagung
2 biji telur A saiz
Kaedah Penyediaan
Putar gula dan telur hingga kembang
Masukkan minyak jagung dan putar lagi hingga sebati dengan kelajuan sederhana
Masukkan campuran tepung yang telah di ayak tadi dan kaup balik sempurna
Di dalam bekas lain, satukan lobak merah, nenas, almond dan kelapa kering
Gaul sebati
Masukjkan campuran lobak, almond, nenas dan kelapa kering, kaup balik sebati
Tambahkan jus nenas dan kaup balik sempurna
Sediakan loyang ukuran 8
Lapik loyang dengan kertas pembakar dan oleskan sedikit buter pada loyang
Tuangkan adunan
Bakar adunan di dalam ketuhar pada suhu 170C yang telah di panaskan dahulu selama 15 minit
Bakar kek selama 1 1/2 jam.
Bila dah masak, biar sebentar dalam loyang dan kemudian terbalikan atas redai
Sementara kita tunggu kek kita masak, bolehlah kita sediakan krimnya dan Caramel almond nib
Krim Keju
Bahan A
12 gm halal gelatin
60 gm air
Bahan B
400 gm krim keju
2 sudu teh jus lemon
60 gm gula icing
Bahan C
300 gm Krim Putar bukan tenusu
Mula-mula kita cairkan gelatin dahulu.
Satukan gelatin dalam air
Kemudian cairkan secara kukusan
Satukan bahan B
Pukul hingga lembut
Campurkan gelatin dan pukul hingga licin
Dalam bekas lain, pukul krim putar bukan tenusu hingga kental
Kaup balik krim putar dalam krim keju hingga bergaul sempurna
Resepi Caramel Almond nib
100 gm badam cincang
100 gm gula
20 gm butter
Masukkan gula dan badam dalam kuali dan panaskan dengan api sederhana hingga berkaramel. Kacau hingga karamel tersalut pada keseluruhhan badam dan nampak kuning keemasan
Tutup api dan masukkan mentega
Kacau hingga rata dan berderai
Bila kek kita dah masak, potong bahagian atas yang keras
Kemudian kita potong kek kepada 2 bahagian
Letak kek atas lapik kek atau pinggan
Letakkan 1 keping kek, letak krim keju dan ratakan
Tutup selapis kek lagi dan salutkan keseluruhan kek dengan krim keju
Salutkan kek dengan parutan keju cedar (kraft, embrog)
Akhir sekali hiaskan dengan taburan croqant
Kemudian kita potong kek kepada 2 bahagian
Letak kek atas lapik kek atau pinggan
Letakkan 1 keping kek, letak krim keju dan ratakan
Tutup selapis kek lagi dan salutkan keseluruhan kek dengan krim keju
Salutkan kek dengan parutan keju cedar (kraft, embrog)
Akhir sekali hiaskan dengan taburan croqant
hehehehe...ni cuppies untuk en.azam... |
Selamat mencuba!
sedapnya...
ReplyDeleteSalam kenal! Blongnya keren dan enak;)! Saya lihat bahwa Anda upload banyak foto makanannya. Apa Anda mau mengembangkan blognya lagi?
ReplyDeleteKunjungi page kami di: www.kumpulbagi.com Semuanya gratis, cepat dan tanpa limitasi. Anda bisa upload sebanyak files (audio, video, pdf, jpg, dll.), membuat koleksi berkas dan bagikan dengan lainya. Coba servis kami tanpa registrasi :)