Friday, August 24, 2012

JapChAe

Hari ni tetiba teringin nk makan japchae...tu la gatai lagi nengok drama korea...dulu aku selalu gak wat japchae ni...tapi x penah pun share kat sini...so hari ni moh kite nengok sket mcm mana nak buat japchae ni...

Moh Masak Japchae

100 gm bayam
1/2  btg lobak merah-dipotong jullienne
6 kpg cendawan tiram- di potong memanjang
5 tgkai daun bawang- di potong serong
1 bj bawang - dihiris nipis
100 gm soon - dicelur dan digaul minyak
50 gm daging- dihiris halus dan panjang
3 ulas bawang putih - dicincang halus
garam
gula
2 sb bijan - goreng tanpa minyak
1 sb minyak bijan
kicap cair mengikut rasa


Potong bahan-bahan dan goreng dengan minyak sedikit secara berasingan. cendawan tu aku guna cendawan tiram, tapi kalau resepi asal guna cendawan shitake. boleh juga letak lada benggala...tapi aku x letak..tak suka...hehehehehe



Untuk daging pula, dah hiris halus tu boleh la diperap bersama garam, gula, kicap cair dan bawang putih. kemudian goreng juga dengan minyak yang sedikit.



Boleh dicampurkan soon yang telah direbus ke dalam sayuran tadi, daging dan bijan. kemudian gaul hingga sebati dan perasakan minyak bijan, kicap cair dan garam...ermmmmmm sedap nye!


Selamat mencuba...!




8 comments:

  1. Sy pun suke korean food. Biasa sy g mkn kat seoul garden. Mkan steamboat, grilled memacam n buat wrapped beef (buat ala2 dlm citer korea). Feeling2 korea gitu. Mellmerah, klu sy suke pedas, nak tambah apa yea?

    ReplyDelete
  2. Ms.Nooo kalau suka pedas boleh tambah hirisan cili padi...sama juga cili padi tu pun goreng dengan sedikit minyak dahulu...

    ReplyDelete
  3. Xterlalu berminyak ke klu sume di saute dlu? Sy dah try tako, ermmm rasenye ermm.. Tako tu diperbuat dri tepung je ke o ngan kentang?

    ReplyDelete
  4. Cuba Ms.Nooo nengok gambar ketiga tu...itu gambar sayuran yang telah di saute...saya mengunakan minyak yang sedikit ketika saute...jadi apabila dicampurkan dengan soon nanti..sedang elok je.. tidak berminyak sangat..

    ReplyDelete
  5. Sebenarnya Tepung takoyaki itu ada di jual..cuma tidak pasti halal ke tidak...sebab tu saya buat sendiri je..tak ada pula guna kentang...kenapa dengan rasanya Ms.Nooo? tak ok ke? coz bila saya buat...rasa nya hampir sama dengan yang saya beli selalu di jusco...

    ReplyDelete
  6. Hahaha. Sy pnh tgk resepi mellmerah tp xtgk la resepinya, last time g jusco, nampk org jual tako, ati nak try tp mcm xconfident sgt, tp gagah gak beli sbb nak rs sgt. Rasanya ermmmm boleh la, ni nak kna try kali kedua plak, mebi time tu boleh kena ngan selera kot. InshaAllah oct ni nak g korea, nak try la. Nak try spicy rice cake. Mellmerah xada resepinye ke? Mcm sedapnye tgk diaorg mkn dlm citer korea.

    ReplyDelete
  7. dulu masa saya mula mula beli pun saya tak berapa suka ngan rasanya...tapi lama kelamaan tu ermmm sedap jugak...anak saudara saya umur 3 tahun kalau beli 3 biji tu dia sorang jer makan...hehehehe Best nye Ms.Nooo nak ke korea...saya ni tak tau la bila plak... resepi spicy rice cake saya memang boleh cari tapi mesti dicuba dahulu...for ur info Ms.Nooo resepi kat sini telah dicuba sendiri oleh saya...mana yang saya tak cuba buat lagi..saya x publish disini...mana la tau nanti x jadi plak...dulu saya penah buat kimchi...sedap makan dengan nasi panas..tapi lupa nak tangkap gambar...nengok la..next time kalau saya buat lagi sekali...saya akan share disini...

    ReplyDelete
  8. Tu la rezeki sementara bujang ni, nnt klu dah kawin ntah bile dpt pegi. Klu kat seoul garden, 1utama, sy suke kimchi dia. Bau pun xkuat, leh telan la. Tp dulu sy penah bau kimchi yg mmg dah siap packing, bau nye ya Allah, mmg semput la. Kuat sgt. Ooyeake. Klu mcm 2 ok sgt klu mmg empunya badan sendiri dah try dlu, lg bsemangat nak try. Tunggu ms rajin jek ni. Ok2 sy tunggu resepi spicy rice cake mellmerah. Thanx a lot 4 ur feedback.

    ReplyDelete