Sunday, December 30, 2012

KeTam BerciLi

Assalammualaikum...

hye lama sungguh kan aku tak update blog..malas sungguh pulak rasanya...mood aku ni pun mengikut cuaca jugak....mendung+hujan= tido lagi sedap...hehehehehe...minggu lepas aku bercuti ke vietnam bersama rakan rakan....4 hari 3 malam disana...vietnam merupakan syurga beli belah bagi mereka yang kaki shopping and sesiapa yang nak wat bisnes...kain cotton murah murah...sehelai lebih kurang RM24 kalau beli banyak dan pandai menawar harga memang dapat lah harga tu atau lebih murah. Makan disana pulak bagi kita yang beragama islam ni sangat limited lah...tak banyak pilihan.. jadi bila ke vietnam hendak lah berhati hati apabila membeli makanan yea....silap silap nanti makan daging kucing...kihkihkih...ok lah tak mo cerita panjang lebar pasal vietnam kat sini...nanti kite cerita kat entri yang lain ok...


so hari ni nak share resepi ketam bercili, memandangkan cuaca tak menentu sekarang ni...harga makanan laut di pasar boleh dikategorikan sebagai mahal...tapi macam mana mahal pun...tekak ni tetap nak jugak kan...jawabnye beli sajalah labuuuuuu....ketam kat pasar dungun sekilo RM28.. terkejut aku...mak aiiiii mahal nye....so aku ni pun menjalankan modus operandi konon konon nak ke kedai lain...kihkihkih...terus dapat sekilo RM25... jimat 3 ringgit...alhamdulillah...aku pun beli 2 ekor je...yang besar...tak mau kecik kecik nanti tak der isi...
 
 
 
Moh Masak Ketam Bercili

 

2 ekor Ketam
Garam
Serbuk kunyit
Minyak masak
1 biji Bawang besar - ditumbuk
2 ulas Bawang putih - ditumbuk
6 biji Cili merah- dikisar dan tapis airnya
1 bj Tomato - dikisar
3 sb Sos cili
garam
gula
  1. Bersihkan ketam, kemudian dipotong dua. lumur ketam bersama garam dan serbuk kunyit.
  2. Panaskan minyak masak dan goreng ketam sehingga masak. jangan terlalu garing nanti isi ketam di bahagian kaki kering.
  3. Tumbuk bawang besar dan bawang putih. tumis dengan menggunakan 4 sb minyak menggoreng ketam tadi.
  4. apabila bawang sudah kekuningan, boleh lah masukkan cili yang dikisar. airnya dibuang. pastikan cili hampir garing barulah dimasukkan tomato kisar. Masak lama siket supaya tomato betul betul masak, kemudian masukkan sos cili. perasakan garam dan gula.
  5. akhir sekali masukkan ketam yang telah digoreng kedalam sambal cili tadi. tadaaaa dah siap!
Selamat Mencuba!


Tuesday, December 4, 2012

MiNi ToRtiLLa SausaGes PizzA

Assalammualaikum dan selamat pagi semua...Amacam hari ni sehat tak? Aku pun macam ni jer...sehat selalu...alhamdulillah di beri kesihatan agar dapat kite ni melakukan kerja kerja seharian kite kan....

 

So, hari ni nak share satu resepi simple...tetapi semestinye lazat....tortilla pizza ni mudah... hanya mengunakan roti tortilla yang dibeli atau boleh jugak nak dibuat sendiri...tapi aku prefer yang buat sendiri sebab boleh kite wat tebal siket...bukan susah pun nak wat roti tortilla ni...mudah sangat... resepi tortilla boleh di ambil disini k...
 
 
 
Kalau kite buat tortilla sendiri...semasa menggelek, gelek tebal sket...dan buat dalam saiz yang kecil...baru la dinamakan mini kan...kalau besar gedabak pun boleh...buang jer nama mini tu...then boleh la di potong kecil kecil....sangat sesuai dihidangkan sebagai minum petang...
 
Untuk bahan topping pizza boleh guna pelbagai bahan yang anda suka, aku guna sausage jer pasal dah tak der apa kat rumah ni...lama sudah tak kuar shopping barang...so ni je la hasilnya....
 
Moh Masak Mini Tortilla Sausage Pizza

 


Bahan toping
 
Sos Cili
Mayonis
Sausage - potong memanjang atau serong
Mozarella cheese
Mula mula sapukan sos cili dan mayonis di atas tortilla. susun sausage kemudian tabur kan mozarella cheese dan paipkan lagi sedikit lagi mayonis di atas. Bakar pada suhu 170 c selama 5 minit atau sehingga cheese cair dan bewarna keperangan.

Tadaaa! dah siap...senangkan...

Selamat mencuba!