Monday, May 19, 2014

Menu Diet: SeSaMe SuPer BaR

Assalammualaikum....

Hari ni nak share resepi untuk orang yang sedang berdiet. kadang kadang kite ni bukan lah makan banyak sangat kan. tapi suka ngup ngap ngup ngap. so, untuk menyelamatkan diri kite dari makan benda yang tinggi kandungan gula, karbohidat dan cholestrol...makanya hari ni aku nak share sesame super bar. bahan utama dalam resepi ni sudah tentunya sesame seed atau bijan. bijan ni banyak khasiatnya antaranya ialah boleh mencegah kanser, diabetes, untuk kecantikan kulit, menguatkan tulang dan macam macam lagi.


haaa baguskan. resepi asal di ambil dari sini. Blog Green kitchen stories ni banyak berkongsikan menu sihat dan makanan vegetarian. boleh la jengah jengah ke sana untuk dapatkan lebih banyak resepi untuk kesihatan. Resepi dibawah telah aku olah mengikut bahan yang ada di dungun...hehehehehe

Moh Masak Sesame Super Bar
 

1 1/2 cawan walnut
 1 cawan  bijan
1/3 cawan Kranberi kering, potong kecil
1/2 cawan kismis, potong kecil
4 sb Madu asli
1/2 cawan kelapa kering (tidak manis)
1 sk Garam

1. Panggang kacang walnut. kemudian kisar sehingga halus.
2. Masukkan bijan dalam kuali dan goreng tanpa minyak sehingga kekuningan.
3. Campurkan kesemua bahan dan kacau sehingga sebati.
4. tuangkan dalam loyang berukuran 8 inci. tekan sehingga padat.
5. sejukkan dalam peti ais dan simpan semalaman sebelum potong.

Selamat mencuba!



Friday, May 16, 2014

FareWeLL CaKe

hye..

jus nak share kek yang di tempah baru baru ni. moh cuci mata..

Kek di dalam adalah Russian Black & White Chocolate Cake. Untuk resepi boleh amik disini. Kek ini ditempah untuk oleh seorang rakan untuk rakannya yang akan berpindah dan akan bersama keluarga setelah lama terpisah kerana berlainan tempat kerja. begitulah hidupkan. penuh dengan dugaan dan cabaran. namun akhirnya kesabaran telah membuahkan hasil.





Kek dibawah ini pula ialah Kek coklat Moist Lapis Cheese. Untuk kek ini...nanti aku akan kongsikan resepinya k.


Ok. Yang ini pula Carrot Oat Cake. kek ni rasanya memang sedap. Nak resepi? hehehehehe... nanti aku akan kongsikan.

auntuk tempahan boleh hubungi 0192757075

RuSSiaN BLaCK & WhiTe ChoCoLaTE CaKe

Hye...

ini kek yang sangat sangat sedap. Kaya dengan rasa coklat dan cheese. aduhhhh ni kalau makan banyak mau naik berat badan. Kek ini ditempah oleh seorang isteri untuk suaminya. Jadi aku mengambil kesempatan membuat figurine ibu mengandung memandangkan mereka sedang menunggu kelahiran anak sulung mereka. didoakan agar semuanya selamat.



Moh Masak Russian Black & White Chocolate Cake

Kek Coklat Lembab

Bahan A
300 gm tepung gandum
100 gm serbuk koko
1 sudu teh serbuk penaik
1 sudu teh soda bikarbonat
Satukan semua bahan
Kemudian ayak
Ketepikan

Bahan B
3 biji telur A saiz
400 gm gula kastor
1 sudu teh esen vanilla

Bahan C
250 ml susu cair
250 ml minyak jagung

Untuk mendapatkan kek yang lebih moist dan lebih lembut, bolehah tambahkan 2 sudu besar susu pekat manis.


Bahan D
250 ml air panas

Satukan semua bahan B
Pukul hingga putih
Masukkan minyak dan susu cair, jika nak lebih moist boleh tambahkan 2 sudu besar susu pekat manis
Pukul hingga sebati
Masukkan bahan tepung yang telah diayak tadi sedikit-sedikit dan kaup balik adunan dengan spatula.
Tambahkan air panas dan gaul rata
Tuang adunan dalam loyang bulat atau empat persegi ukuran 8 inc yang telah di gris dan di lapik dasar loyang dengan kertas minyak

Bakar adunan di dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 170C
Masa pembakaran 1 jam sehingga 1 jam 1/2 bergantung kepada kepanasan ketuhar.
Untuk memastikan kek telah dibakar sempurna, cucuk tengah kek secara sendeng dengan lidi bersih.
Bila lidi keluar licin, ini bermakna kek telah di bakar sempurna.
Jika tidak tambahkan lagi masa membakar.
Sejukkan kek atas redai setelah masak



Krim Keju Moca

Bahan A
12 gm halal gelatin
60 gm air

Bahan B
400 gm krim keju
2 sudu teh Nescafe segera ~ boleh juga letakkan pes Moca
60 gm gula icing

Bahan C
300 gm Krim Putar bukan tenusu

Mula-mula kita cairkan gelatin dahulu.
Satukan gelatin dalam air
Kemudian cairkan secara kukusan

Satukan bahan B
Pukul hingga lembut
Campurkan gelatin dan pukul hingga licin
Dalam bekas lain, pukul krim putar bukan tenusu hingga kental
Kaup balik krim putar dalam krim keju hingga bergaul sempurna
Masukkan dalam piping bag dan dinginkan dalam peti ais



Chocolate Ganache

Bahan A
250 ml krim tenusu
40 gm sirap glukos

Bahan B
400 gm coklat masakan gelap
30 gm mentega


Satukan krim tenusu dan sirap glukos, didihkan sehingga timbul buih-buih kecil di tepi periuk
Coklat masakan gelap di cincang halus
Tuangkan krim panas dalam bekas coklat dan biarkan coklat mencair, gaul rata
Masukkan mentega dan gaul sempurna
Sejukkan
Masukkan dalam piping bag dan dinginkan dalam peti ais






Sirap Nescafe

1 sudu besar Nescafe segera
1/4 cawan air suam

Satukan semua bahan dan kacau rata 

Kaedah Penyediaan
Kek yang telah sejuk dipotong kepada 4 kepingan 
Letakkan 1 keping kek atas lapik kek
Sapukan sirap Nescafe di atas permukaan kek rata. 
Boleh juga masukkan sirap dalam botol spray dan spraykan atas kek
Ini bertujuan untuk melembabkan kek
Paipkan di tengah-tengah kek secara menyerong, garnache coklat diikuti krim keju moca
Lakukan berselang seli sehingga habis
Letakkan pula sekeping lagi kek dan seperti yang pertama sapukan juga sirap Nescafe.
Kemudian paipkan pula krim keju moca pula di tengah kek secara menyerong
Ulang proses yang sama hingga habis semua lapisan kek
Kemaskan tepi kek
Simpan sebentar dalam peti ais
Kemudian salutkan atau lempa kek dengan baki krim keju moca pada keseluruhan kek
Simpan semula dalam peti ais hingga krim keju mengeras
Ambil lebihan Garnache dan cairkan dengan kaedah kukusan Double boiler
Alihkan kek atas redai
Alas redai dengan loyang supaya lebihan garnache tumpah ke dalamnya
Tuangkan garnache atas di tengah kek, kemudian di tepi hingga ganache meleleh turun dan menyaluti keseluruhan kek
Sendengkan ke kiri dan ke kanan loyang supaya ia rata
Biarkan sebentar
Simpan kek dalam peti ais hingga ganache mengeras
Hias kek mengikut kreativiti.
Untuk Black and White Russian Square Cake, seeloknya potong sekeliling kek untuk menampakkan corak sesuai dengan nama yang diberikan padanya.
 
 Selamat Mencuba!
 
Bagi mereka yang berada di sekitar dungun boleh lah membuat tempahan dengan MeLLMeRaH... hehehehehe boleh hubungi 0192757075...

AbsoLutE ChoCoLatE CaKe

Assalammualaikum...

Hari ni sekadar nak kongsikan kek yang ditempah beberapa hari/ minggu lalu. Resepi kek di ambil dari sifu Azlita Masam Manis. Sedap kek ni. menggunakan coklat mousse sebagai lapisan didalam. kepada penggemar coklat, kek ini juga merupakan pilihan yang tepat. 


Kek yang aku buat ni ditempah untuk birthday girl bella.

Mula mula kena sediakan kek coklat dahulu.

Moh Masak Absolute Chocolate Cake



Kek Coklat Lembap

Bahan A
300 gm tepung gandum
100 gm serbuk koko
1 sudu teh serbuk penaik
1 sudu teh soda bikarbonat
Satukan semua bahan
Kemudian ayak
Ketepikan

Bahan B
3 biji telur A saiz
400 gm gula kastor
1 sudu teh esen vanilla

Bahan C
250 ml susu cair
250 ml minyak jagung

Untuk mendapatkan kek yang lebih moist dan lebih lembut, bolehah tambahkan 2 sudu besar susu pekat manis.

Bahan D
250 ml air panas

Satukan semua bahan B
Pukul hingga putih
Masukkan minyak dan susu cair, jika nak lebih moist boleh tambahkan 2 sudu besar susu pekat manis
Pukul hingga sebati
Masukkan bahan tepung yang telah diayak tadi sedikit-sedikit dan kaup balik adunan dengan spatula.
Tambahkan air panas dan gaul rata
Tuang adunan dalam loyang bulat atau empat persegi ukuran 8 inc yang telah di gris dan di lapik dasar loyang dengan kertas minyak

Bakar adunan di dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 170C
Masa pembakaran 1 jam sehingga 1 jam 1/2 bergantung kepada kepanasan ketuhar.
Untuk memastikan kek telah dibakar sempurna, cucuk tengah kek secara sendeng dengan lidi bersih.
Bila lidi keluar licin, ini bermakna kek telah di bakar sempurna.
Jika tidak tambahkan lagi masa membakar.
Sejukkan kek atas redai setelah masak
Potong kek kepada 3 atau 4 kepingan



Chocolate Mousse

3 biji kuning telur
100 gm coklat masakan gelap
8 gm gelatin
30 ml air
250 gm Krim bukan tenusu
1 sudu teh esen vanilla
50 gm coklat masakan gelap di cincang kasar

Cairkan gelatin.
Cairkan 100 gm coklat masakan kaedah kukusan (double boiler)
Masak telur kuning dengan kaedah kukusan sambil sentiasa dikacau hingga berkrim
Tuangkan gelatin dalam kuning telur dan gaul rata
Tuangkan pula coklat cair dan kacau rata, ketepikan
Dalam bekas lain putar krim bukan tenusu hingga kental
Tuangkan 1/3 adunan dalam adunan coklat dan kaup balik rata
Tuangkan baki adunan dan esen vanilla dan kaup balik sempurna

Ganache Coklat Krim

125 ml krim tenusu
20 gm sirap glukos
200 gm coklat masakan gelap
15 gm mentega

Panaskan krim dan sirap glukos hingga berbuih kecil tepi periuk
Tuangkan dalam coklat yang di cincang terlebih dahulu
Kacau rata
Tambahkan mentega dan gaul sempurna
Sejukkan
Kemudian pukul hingga berkrim

Kaedah penyediaan

Letakkan sekeping kek atas lapik kek
Basahkan permukaan kek dengan sedikit air nescafe ( sedikit sahaja untuk melembabkan kek)
Kemudian ratakan Coklat Mousse atas lapisan kek
Taburkan pula dengan coklat masakan yang dah di cincang kasar
lapikkan pula dengan sekeping lagi kek coklat
Ulang proses yang sama hingga habis
Akhir salutkan keseluruhan kek dengan mousse coklat
Simpan sebentar dalam peti ais paling kurang 4 jam

Salutkan pula kek dengan Ganash Coklat Krim
Deko kek anda mengikut kreativiti
Simpan dalam peti ais hingga ganache mengeras
Ayak serbuk koko atas kek sebelum dihidangkan jika suka






Selamat Mencuba!

Kalau rasa payah sangat nak membuat nye..apalagi tempah jer dengan MeLLMeRah 0192757075