Monday, October 8, 2012

BinGka LaBu beRJaGunG

x
x
Hari tu teringin nak makan kuih manis...gi la selongkar dapur orang kan...cari resepi yang berkenan di hati...merayap-rayap akhirnya jumpa jugak di dapur kak ct delima...kuih bingka labu berjagung...kak ct plak ambil resepi ni dari che mat gebu..jadiknya CMG dan kak ct minta izin share kat sini pula yea...terima kasih...



Resepi kuih ni memang sangat elok...tidak terlalu manis dan tekstur nya lembut...kombinasi antara labu dan jagung juga menjadikan kuih bingka ni sedap dan menarik...x rugi langsung kalau nak mencuba resepi ni...

Moh Masak Bingka Labu Berjagung


380 gm labu, dikukus dan dilecek
500 ml Santan
4 bj Telur gred b
200 gm Tepung gandum
150 gm Gula kastor
1 sk Esen vanilla
1/2 sk Garam
3 sb Krim jagung
bijan

Campur santan, telur, tepung, garam dan gula. kacau hingga sebati. kemudian tapis adunan.
Dalam adunan yang ditapis, masukkan labu, esen vanilla, dan krim jagung.
Tuang adunan kedalam loyang 8x8 yang telah di oles dengan minyak. aku pula gunakan aluminium foil yang dialas dalam loyang supaya senang untuk dikeluarkan nanti.
Tabur bijan diatas adunan dan bakar pada suhu 180 c selama 45 minit atau sehingga bahagian atas sedikit berkerak.
Apabila kuih telah masak, biarkan ianya sejuk seketika supaya mudah dikeluarkan dan dipotong.

Selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment