Friday, September 12, 2014

CaRRoT OaT CaKe

Assalammualaikum...

Hye semua...tu dia MeLLMeRaH ke udara lagi...hehehehehe...dah dapat tempo la tu...semangat dah ada untuk menulis lagi...hari ni nak share sket resepi yang di ambil dari dapur kak ita kite..iaitu carrot oat cake...ada 2 version aku buat nih...satu versi cupcake satu lagi whole cake. untuk whole cake aku buat yang macam kak ita buat iaitu cheesy crunchy carrot oat cake.


Dalam banyak banyak resepi carrot cake yang aku guna, aku paling suka resepi yang ni sebab kek nye agak ringan berbanding resepi lain yang agak padat. ditambah pulak ada oat, bagus untuk jantung...kihkihkih...




Resepi untuk frosting nye pulak aku olah sedikit dari yang asal, sebab aku lebih suka guna cheese frosting resepi yang aku ada nih. Resepi asal bagi frosting nye nih adalah resepi krim cheese bagi kek Black & White Russian Chocolate Cake yang aku penah wat itu hari. memag suka ngan tekstur dan rasanya.

Bagi whole cake nye ni aku tabur gak cheese kat atas tu, cheese yang aku guna kan ada lah cheddar cheese.

Moh la, tunggu apa lagi...

Moh Masak Carrot Oat Cake



Resepi Kek
200 gm tepung gandum atau tepung kek
1/2 sudu besar soda
1/2 sudu teh serbuk kayu manis
~ Kesemua bahan ini di satukan kemudian di ayak.  Serbuk kayu manis tu kalau tak nak kuat sangat bau dia boleh kurangkan.

250 gm lobak merah yang telah di parut dan telah di perah.
 ~ Lobak ni kita parut halus, kemudian kita perah dan buang airnaya. Lepas tu baru timbang untuk dapatkan 250 gm tadi

150 gm nenas dalam tin
~ airnya jangan buang sebab kita akan gunakan juga nanti. Nenas ni potong kecil atau cincang kecil, perah sikit arinya dan timbang untuk dapatkan 150 gm adunan tadi.

100 gm almond nibs
~ pangang selama 5 minit dalam oven pada suhu 160 C

40 gm kelapa kering 
80 ml jus nenas dalam tin

240 gm gula halus
180 gm minyak jagung
2 biji telur A saiz

Kaedah Penyediaan


Putar gula dan telur hingga kembang
Masukkan minyak jagung dan putar lagi hingga sebati dengan kelajuan sederhana
Masukkan campuran tepung yang telah di ayak tadi dan kaup balik sempurna
Di dalam bekas lain, satukan lobak merah, nenas, almond dan kelapa kering
Gaul sebati
Masukjkan campuran lobak, almond, nenas dan kelapa kering, kaup balik sebati
Tambahkan jus nenas dan kaup balik sempurna

Sediakan loyang ukuran 8 


Lapik loyang dengan kertas pembakar dan oleskan sedikit buter pada loyang
Tuangkan adunan
Bakar adunan di dalam ketuhar pada suhu 170C yang telah di panaskan dahulu selama 15 minit
Bakar kek selama 1 1/2 jam.
Bila dah masak, biar sebentar dalam loyang dan kemudian terbalikan atas redai

Sementara kita tunggu kek kita masak, bolehlah kita sediakan krimnya dan Caramel almond nib


Krim Keju 

Bahan A
12 gm halal gelatin
60 gm air

Bahan B
400 gm krim keju
2 sudu teh jus lemon
60 gm gula icing

Bahan C
300 gm Krim Putar bukan tenusu

Mula-mula kita cairkan gelatin dahulu.
Satukan gelatin dalam air
Kemudian cairkan secara kukusan 

Satukan bahan B
Pukul hingga lembut
Campurkan gelatin dan pukul hingga licin
Dalam bekas lain, pukul krim putar bukan tenusu hingga kental
Kaup balik krim putar dalam krim keju hingga bergaul sempurna

Resepi Caramel Almond nib

100 gm badam cincang
100 gm gula
20 gm butter
Masukkan gula dan badam dalam kuali dan panaskan dengan api sederhana hingga berkaramel. Kacau hingga karamel tersalut pada keseluruhhan badam dan nampak kuning keemasan
Tutup api dan masukkan mentega
Kacau hingga rata dan berderai

Bila kek kita dah masak, potong bahagian atas yang keras
Kemudian kita potong kek kepada 2 bahagian
Letak kek atas lapik kek atau pinggan
Letakkan 1 keping kek, letak krim keju dan ratakan
Tutup selapis kek lagi dan salutkan keseluruhan kek dengan krim keju
Salutkan kek dengan parutan keju cedar (kraft, embrog)
Akhir sekali hiaskan dengan taburan croqant


hehehehe...ni cuppies untuk en.azam...

Selamat mencuba!

Sunday, September 7, 2014

KeK MinYaK

Assalammualaikum...

Hai lama kan aku menyepi...ermmmm nak wat cam mana ngalahkan perdana menteri bz nye..

dah hampir 2 bulan menyepi diri, nasib blog ni x bersawang lagi.

ok lah hari ni nak share resepi kek minyak. kek ni aku buat masa raya itu hari. haaa punya la lama dah sebulan resepi ni di peram..kihkihkih.



Resepi di ambil dari azie kitchen, kek minyak ni ala ala kek marble tapi menggunakan minyak. hasilnya kek yang gebu, lembut dan yang penting sekali sedap. nak buat nye pun mudah saja. tunggu apa lagi moh kite nengok resepinye...

Moh Masak Kek Minyak



5 biji telur
1/2 cawan gula kastor
2 cawan tepung gandum 
1 sk baking powder
1 cawan susu pekat 
1 sudu besar ovallate
1 cawan minyak jagung
1 sudu kecil esen vanilla
Sedikit perisa yang disukai - tak letak
Sedikit pewarna kuning, merah dan biru


1. Ayak tepung gandum bersama baking powder. Ketepikan. Lenser loyang kek dengan mentega. Alaskan dengan baking paper.

2. Pukul telur bersama gula dan ovallate sehingga kembang. Masukkan susu pekat dan esen vanila. Pukul lagi sekejap. Masukkan minyak dan perisa sambil dipukul sekadar untuk adunan bergaul rata.

3. Akhir sekali masukkan tepung gandum sedikit sedikit. Gaul rata. Selepas itu, bahagikan kepada 3 adunan lebih kurang 320 gram setiap warna. Tuangkan ke dalam loyang saiz 8 atau 9" dan corakkan warna ikut kreativiti masing masing.
4. Bakar pada suhu 175C selama 40 minit atau sehingga masak. 
Selamat mencuba!