Monday, May 11, 2015

KeRaPu BaRa MasaK 3 RaSa

Assalammualaikum...

selamat hari isnin..

Malam semalam ajak cik ina makan kat umah. ikan yang dipancing en.azam kerapu bara memang aku simpan nak ajak cik ina makan. ikan istimewa untuk orang istimewa ye dak? hehehehehehe my best friend...



Ikan nye memang dah simpan lama..tapi memandangkan cik ina x der sebab pergi menunaikan ibadah umrah aku simpan jugaklah walaupun hari hari en.azam tanya bila la nak masak ikan tu.. kuikuikui

Ikan kerapu bara ni memang jarang jarang jumpa, isinye sangat sedap dan lembut. boleh kira gak ikan ni antara ikan yang berkategorikan ikan mahal. harga sekilo anggaran dalam rm25 hingga boleh mencecah ke rm60. mahalkan? nasib la suami kite nelayan..kihkihkih

ikan kerapu bara ni sedap di masak dalam pelbagai cara masakan, seperti masak halia, masam manis, stim...tapi aku pilih untuk masak 3 rasa...



Moh Masak Ikan Kerapu Bara Masak 3 Rasa

1 ekor Ikan Kerapu Bara
garam
kunyit
tepung jagung
minyak masak

1. setelah ikan dibersihkan, lumurkan dengan garam dan kunyit.
2. sapu rata tepung jagung sekeliling ikan.
3. apabila minyak telah panas, goreng ikan sehingga garing.

Bahan cincang halus

5 ulas Bawang kecil
3 ulas Bawang putih
3 cm Halia muda
2 bj Cili merah


Bahan hiris halus

1 kuntum Bunga kantan
4 helai Daun limau purut
5 biji Cili padi


Bahan potong dadu

1 bj Bawang besar
1 bj Tomato


1 btg Serai, di potong pendek dan di ketuk



Bahan sos

3 sb Cili kisar
1 sb Sos tomato
2 sb Sos cili
2 sb Sos ikan
1 sb Sos tiram
1 sk Kicap manis
1 sb Jus limau nipis
2 sb gula
garam



1. Panaskan minyak, tumis bahan cincang sehingga layu dan kekuningan.
2. didalam mangkuk lain, satukan semua bahan untuk sos kecuali cili kisar.
3. apabila bahan cincang sudah kekuningan, masukkan cili kisar dan serai. masak sehingga cili kisar tadi garing.
4. Kemudian masukkan bahan sos. perasakan garam. tambahkan air jika perlu.
5. akhir sekali masukkan bahan hiris halus dan bahan yang di potong dadu. masak sehingga semua bahan lembut.
6. apabila sudah siap, boleh lah tuangkan sos di atas ikan.
7. siap untuk dihidang.




Selamat Mencuba!

No comments:

Post a Comment