Apa kabar semua...aku harap sehat la hendak nya... semalam ada la masak burung puyuh...sebenarnya resepi asal tak der pun kicap...tapi memandangkan anak saudara aku yang nak makan...nnt tak berkuah pulak...tu yang tambah kicap dan kasi berkuah sket...malas nak berceloteh panjang..hehehehehe...moh la kite masak je wehhh.....
Moh Masak Burung Puyuh Masak Halia Lada Hitam
6 ekor Burung Puyuh, dipotong dua, gaul kunyit dan garam kemudian goreng
3 ulas Bawang Putih, hiris nipis
1 biji Bawang besar, hiris nipis
4 inci Halia, dihiris dan dipotong panjang - seperti mancis
1 biji Cili merah, dihiris
3 sb Sos tiram
1/2 cwn Air
3/4 cwn Kicap manis
2 sb Lada hitam, tumbuk. kalau suka lagi pedas...boleh la ditambah lagi
Apabila bawang besar sudah layu, masukkan sos tiram, kicap dan air. perisakan garam dan gula. Masukkan cili merah dan lada hitam. Masak sebentar.
Last sekali masukkan burung puyuh dan gaul sehingga rata.
Tadaaa! siap.
salam kenal t.kasih jadi follow kak ilah jy
ReplyDeletewah.. sedapnya..
ReplyDelete