Wednesday, August 15, 2012

BisKut SaRanG SeMut

Hye...semalam aku buat biskut sarang semut. ni pun atas permintaan azlina samsudin yang suka makan biskut ni. siap demand nak semut nye banyak. haaaaa jangan makan semut banyak banyak...nanti jadi pelupa...apatah lagi siap makan dengan sarangnye sekali..kui kui kui...



nak buat biskut ni memang simple je...cuma amik masa apabila nak parut doh nye menjadi halus. aku guna penapis santan yang  kasar je.

ni penapis yang aku gunakan

selain dari itu kawan2 semua boleh jugak guna pemarut cheese yang halus.


ada jugak ternampak di blog potretkasih... lagi mudah caranya cuma guna pelenyek kentang... potretkasih minta share disini yea...terima kasih...



apabila nak memasukkan adunan ke dalam cawan kertas..guna garfu supaya tidak merosakkan bentuk doh yang telah dibentuk tadi...ok la...banyak sangat plak cerita nye...moh kite nengok resepi dan cara nak buat biskut sarang semut ni...



Moh Masak Biskut Sarang Semut
Sumber: Chef Hanieliza



250 gm mentega
100 gm gula kaster
350 gm tepung gandum( diayak)
100 gm tepung jagung (di ayak)
1 biji kuning telur
1 sk esen vanilla

hiasan
Sedikit coklat rice
secukupnya paper-cup kecil


Pukul kembang mentega dan gula. Masukkan kuning telur dan esen vanilla dan gaul rata.  Masukkan tepung dan gaul rata. Parutkan adunan kedalam mangkuk kecil dan sudukan kedalam paper-cup. Taburkan coklat rice. Bakar dalam oven dgn suhu 180’C sampai masak (anggaran 15 minit). Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.



hehehehehe...aku punya ada yang terhitam siket...tu la leka sangat nak nengok darama kat tv sambil buat biskut...haaaa amik itam siket biskutnye...tak pe...janji sedap...

huhuhu..ni la rupanya...terhitam sket...


Selamat mencuba!

2 comments:

  1. Kt mne de jual pelenyek kentang tu sis..blh gtaw x..

    ReplyDelete
  2. kalau kat ikea pun ada, tak pun kat jaya jusco.

    ReplyDelete