Tuesday, May 21, 2013

CuCuR Nasi IkAn BiLis

Assalammualaikum...
Sejak dua menjak ni malas nye laa nak menaip. apa penyakit pun tak tau. padahal aku ni dah masak macam macam ni. simpan je la yek sampai berabuk..hehehehe. ni ntah tahun bila aku buat. tak ingat. sekarang baru ada kesempatan nak kongsikan disini. cucur nasi ni sangat sesuai wat bila kite ada nasi lebihan. tak der la membazir buang macam tu je kan. so dari nasi lebih tu rajin rajinkan diri buat la cucur plak k. Resepi ni diambil dari dapur CMG. Thankz yea CMG. mintak izin share kat sini.
ermmmm...memandangkan mood malas ada lagi saki baki dalam diri ni, makanya terus sahaja la kite nengok resepi pada hari ni ek. oh lagi satu, satu resepi dapat sangat banyak. kalau nak buat siket silalah kurangkan bahan bahan.
Moh Masak Cucur Nasi Ikan Bilis

2 cawan nasi
2 cawan air
2 1/2 cawan tepung gandum
1 biji bawang besar, hiris
2 ulas bawang putih, hiris
1/2 biji bawang besar, didadu
1/2 cawan ikan bilis, cuci dan rendam sekejap, toskan
1 biji lada merah, hiris halus
Daun sup/daun bawang, hiris halus (mat guna daun kuchai)
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng
  1. Satukan nasi, air, bawang besar, bawang putih dan ikan bilis dalam alat pengisar. Kisar hingga halus. Gaul bahan2 kisar tadi bersama tepung gandum, daun sup/daun bawang, cili hiris, bawang besar dan perasakan dengan garam secukupnya. Gaul hingga rata. Ketepikan.
  2. Panaskan minyak untuk goreng terendam. Basahkan sedikit hujung jari dengan air dan jemput adunan tadi dan masukkan ke dalam minyak panas, berhati. Buat hingga memenuhi kuali, tapi pastikan ada ruang.
  3. Masak dengan api sederhana hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan, letak atas paper towel. Buat selebihnya hingga siap.Hidangkan bersama sos cili atau sos kegemaran anda.

Wednesday, May 8, 2013

RoTi JaLa + KaRi AyaM + SeRaWa DuRiaN

Lega rasanya bila sudah selesai pilihanraya yang 13 ni. Sunyi la siket suasana dari keriuhan orang berceramah politik sana sini. Aku bukan anti politik. bukan anti kerajaan. bukan juga anti pembangkang. bukan juga orang yang dok atas pagar. aku tetap balik mengundi untuk menjalankan kewajiban sebagai rakyat Malaysia.Undi aku rahsia. siapa yang aku undi pun rahsia. hehehehehe.  Setiap parti mempunyai kelebihan dan kekurangan. namun begitu, sebagai melayu dan islam, aku berdoa kite sesama islam ini bersatu. Tak bolehkah? haissshhhhhh.


Asal asal wat entri ni tadi rasanya nak share resepi roti jala. bak pe pulok aku ni merepek ke cerita politik. bosan bosan bosan sungguh.


Dah la baik kite layan roti jala lagi banyak paedahnye, perut kenyang senang hati. kali ini aku menyediakan juadah roti jala dirumah. pagi makan roti jala bersama kari ayam manakala waktu petang pulak aku sediakan bersama serawa durian. En.Azam makan hingga menjilat kuali tau. kihkihkih.

Moh Masak Roti Jala

1 1/2 cwn Air
2 cwn Tepung gandum
4 bj Telur
1/2 sk Pewarna kuning
1 1/2 sk Garam
2 sb Minyak
6 helai Daun pandan - diikat
acuan roti jala

1. Masukkan telur dan air didalam mangkuk adunan dan kacau sebati mengunakan whisk.
2. Campurkan garam dan tepung. dan masukkan kedalam bekas adunan telur tadi.
3. Masukkan pewarna kuning mengikut citaras kepekatan warnanya.
4. Panaskan kuali leper. dan dengan menggunakan acuan roti jala, kiraikan ke atas kuali secara membulat.
5. Goreng disebelah bahagian saja kemudian angkat dan gulung. 
Moh Masak Kari Ayam
500 gm Daging ayam - dipotong kecil
*4 ulas Bawang merah - dimayang halus
*2 ulas Bawang putih- dimayang halus
*1.5 cm Halia - dimayang halus
*1 btg Daun kari
*1 btg Kulit Kayu manis
*2 bj Bunga cengkih
*1 bj Buah pelaga
*1 bj Bunga lawang
3 sb Rempah kari daging/ayam
2 kpg Asam Keping
500 ml Santan cair
1 lt Santan pekat
250 gm Ubi kentang
Minyak untuk menumis
Garam secukup rasa
1. Panaskan minyak dan tumis bahan * sehingga kekuningan dan naik bau.
2. Kemudian masukkan pes rempah dan tumis sehingga garing.
3. Selepas itu masukkan ayam, ubi kentang dan santan cair beserta asam keping.
4. Apabila ubi kentang empuk, masukkan santan pekat. kacau sentiasa.
5. perasakan dan siap untuk dihidang.
Moh Masak Serawa Durian


10-15 ulas durian
1 ketul gula melaka - potong kecil
1/2 cawan gula pasir
3 cawan santan segar
1/2 cawan air atau secukupnya
sehelai daun pandan simpul
sedikit garam

1. Campurkan gula pasir dan gula melaka bersama air dan masak sehingga larut. tapis.
2. Dalam periuk, masukkan durian, santan, daun pandan dan sedikit garam. Kacau selalu sehingga mendidih.

Thursday, May 2, 2013

SumPahaN PaVLova

Selamat menyambut hari pekerja semalam.

Selamat bekerja pada hari ini. aku pulak lemau je nak masuk opis. sunyi sepi tak der orang. aku je yang terhegeh hegeh kerja. knapa la tak cuti je kan...haishhhh...
 
Semalam banyak menerima tempahan kek karamel. cuti kan...orang dok kat umah sambil makan makan kek. aku je yang bersilat di dapur dari pagi sampai petang. nampak gayanya macam kena beli oven besar ni, supaya memudahkan dan mempercepatkan  kerja aku. kelmarin (sehari sebelum semalam) konon konon nye nak g berkelah ngan en.azam kat pantai. romantik gitu. baru je plan dapat call orang nak tempah kek. lepas satu call masuk satu call lagi. jadi plan nak g berkelah terus di batalkan. hehehehehe. nasib orang tua tu tak merajuk (en.azam memang tua okey).
 
Lepas siap semua kek, aku pun mula membuat pavlova. entah apa yang tak kenanya, pavlova aku tak jadi. bukan sebab ada minyak ke apa ke. Semasa memukul putih telur ok tapi bila dah masuk tepung jagung dengan apa bagai segala tu dia jadik sangat keras dan tak cantik. bila di bakar tak mau jadi crispy. aishhhhhh buat hal sungguh. 3 kali aku buat pavlova. di ulangi 3 kali. tong sampah sendawa pun dekat sepuluh kali. en. azam geleng kepala jer. haishhhhh. apa yang tak kena ni. tak sabar nak balik umah. nak cuba buat lagi sekali.
 
Aku dah terkena sumpahan pavlova ker?
 
Tak ada gambar untuk entri kali ini.
 
Mood: penat!