Friday, April 26, 2013

VicToRia SanDwiCh tApi TaK saNdwiCh...ermmm


Hari ni aku membuat tempahan dari seorang rakan untuk jamuan anaknya.tak tau plak jamuan apa. tak pe la, bukan hal aku kot. So dia nak kan just a plain cake. tak mau yang ada krim coz dah ada orang lain yang bawak katanya. dia nak aku buatkan kek victoria sandwich, tapi tak mau dikapit 2 kan. nak satu satu je. tak mau jem di tengah.Sebab hari tu aku ada bawak g ofis kek tu. jadi dia suka rasanya. Alang alang dah buat kek untuknya, aku pun tumpang sekaki gak buat untuk anak saudara yang ada kat sini. untuk mereka aku letakkan buttercream frosting. sebenarnya aku nak belajar buat bunga dari buttercream. so nengok youtube.  Jadik gak tapi cantik sangat tu x der la, kena praktis lagi. 


 Untuk hiasannya pula aku menggunakan chocolate. aku belajar buat butterfly tu dari blog masam manis. Kak azlita punya butterfly meletup! aku nye hodoh sket pasal cuaca sangat panas dan butterfly tu cair. haisssshhhh...konon salahkan cuaca, padahal tangan keras nak lukih butterfly tu..hehehehe. Untuk kek nye pula aku amik dari dapur yatie sinar kehidupan ku dengan sedikit pengubahsuaian...alaaa siket je. minta izin share disini pula yea.


Moh Masak Kek Victoria

 Kek Victoria
 
250 gm butter
250 gm gula castor 
250 gm tepung naik sendiri
1 sk Serbuk Penaik
6 biji telor gred B
2 sudu besar golden syrup
2 sudu teh esen vanila
(aku x guna jem strawnerry pasal aku tak buat sandwich)
  1. Panaskan oven suhu 150C dan sediakan loyang 8 inci yg dialas dgn kertas kek
  2. Ayaktepung dan bahan penaik.
  3. Putar butter,gula dan golden syrup hingga kembang dan gebu.
  4. Masukan telor satu persatu sambil diputar perlahan dan bubuh esen vanila.
  5. Masukan tepung dan kaup balik dengan senduk hingga sebati.
  6. Tuang dalam loyang dan bakar selama 30 minit atau sehingga masak.


Buttercream Frosting 

50 gm Butter
450 gm Krimwell
300 gm Gula icing - ayak 3 x
1 sb Susu pekat
1 st Esen vanila
1/2 st Minyak mentega

1. Putar mentega dan krimwel sehingga sebati
2. Masukkan gula icing
3. Putar sehingga gebu. Masukkan susu pekat.
4.Masukkan esen dan minyak mentega.

Selamat mencuba!




4 comments:

  1. Klu nak order tp anta ke KL boleh x?

    ReplyDelete
  2. 1 lg, xjual biskut raya ke? Nak order la klu ada, sbb tgk dri blog mcm confirm sedap je klu anda buat.

    ReplyDelete
  3. Ala noona manis..kat KL tu lagi berlambak lambak yang sedap.. kite ni biasa biasa je. biskut raya buat untuk sendiri jer. tak jual..hehehehehe sori..tak menang tangan nanti.

    ReplyDelete