Tuesday, February 4, 2014

AyAm oooo AyaM

Assalammualaikum...

Salam satu Malaysia..

Semalam MeLLMeRaH rajin siket. Nak buat tutorial macam mana nak buang tulang ayam, omputih kate 'debone'. Bahagian yang aku nak tunjukkan adalah bahagian whole leg. ermmmm dalam bahasa apa ek. Peha penuh. hehehehehe. ye kot. 

Biasa nye tujuan kite debone adalah untuk satu satu masakan yang memerlukan isi sahaja. untuk bahagian whole leg ni biasanya kite buat chicken chop. Kalau kat dungun ni, susah nak dapat whole leg yang dah siap debone, kalau ada pun jual dalam satu peket. nak dibuat apa plak banyak banyak kan. bukan nye hari hari aku nak melantak chicken chop. so, memandangkan semalam en.azam nak makan western katanya, so aku pun buat la chicken chop ni. terkial kial jugak lah nak mengambil gambar tengah men 'debone' ayam ni. harap harap berguna lah untuk mereka yang tak pandai membuang tulang di bahagian peha ayam. 

Moh Belajar Membuang Tulang Ayam

Ini lah bahagian 'whole leg' - bahagian peha (drumstick) yang terus bercantum bersama atas peha (thigh).


  

Seterusnya, tekan tekan ayam tersebut untuk pastikan kedudukan tulang. Dengan menggunakan pisau, potong betul betul bersebelahan dengan tulang ayam. ikut bentuk tulang tersebut.Apabila sebelah bahagian tulang sudah selesai, tolakkan isi ayam tersebut supaya nampak bahagian tulang sepenuhnya.


Semasa menolak isi ayam ketepi, masukkan pisau dan potong mengikut bentuk tulang sampai ke hujung.


Pada ketika ini, dibahagian atas dan tepi tulang sudah tiada isi ayam. 


Masukkan pisau di bahagian bawah tulang pula. Dan potong mengikut bentuk tulang sampai kehujung. 


kini, Tulang sudah terpisah bersama isi ayam. Untuk kelihatan kemas, potong sedikit di bahagian kaki. 


Dan untuk mencantikkan lagi potongan, potong tulang yang berhampiran dengan kaki. atau anda juga boleh lah terus membuang tulang tersebut kesemuanya. Tulang tadi boleh lah di simpan untuk membuat air rebusan atau boleh sedekah pada jin. hehehehee.


Selamat mencuba! 

No comments:

Post a Comment