Monday, February 25, 2013

AgaR- AgaR MiLo LaPis OrEo




Baru baru ni kakak ipar aku adakan BBQ kat umah nye. so aku pun merancang nak wat something yang menyejukkan tekak as a dessert. google punye google terjumpa la resepi yang nampaknye mengiurkan.  Resepi ni diambil dari blog hana's Family. Memang mendapat pujian serta menjadi kesukaan ramai apabila di bawa kesana. memang sedap sekali. aku buat agar agar ni dalam bekas bulat plastik kecil tu. senang nak dibawa dan senang jugak orang nak makan.  so resepi ni boleh dapat dalm 12- 13 bekas.
Moh Masak Agar Agar Milo Lapis Oreo
1 pkt Agar agar serbuk (10gm)
750 ml Air
160 gm Gula
1 tin Susu cair
3/4 cwn Milo
1 bungkus Biskut Oreo - di patah patahkan
  1. Masak agar agar bersama air sehingga larut. kemudian masukkan gula.
  2. Masukkan susu cair dan kacau sehingga sebati.
  3. Asingkan 2 cawan agar agar tadi kedalam periuk lain dan masukkan milo kedalamnya. kacau sehingga sebati.
  4. Ambil bancuhan milo dan letakkan ke dalam bekas acuan. manakala bakinya biarkan di atas api yang kecil untuk mengelakkan agar agar mengeras.
  5. Apabila adunan milo hampir mengeras, tuangkan pula adunan agar agar yang putih dan masukkan oreo yang telah dipatahkan tadi. apabila adunan hampir mengeras bolehlah tuangkan adunan milo pula. sejukkan dalam peti sejuk.
Selamat mencuba!

1 comment:

  1. sgt menarikk..rasa nak ngap jekk..yummy..nk kna try ni..

    ReplyDelete