Wednesday, February 6, 2013

ToM YaM YummY

Selamat masuk ke bulan februari...

Cepat betul masa berlalu. pejam celik pejam celik dah masuk bulan 2. rasa rasanya baru je menjengah ke tahun 2013. Apa apa pun kite semua ni pun kena bergerak pantas, kalau tidak kite akan tertinggal, ye tak? resepi hari ni jugak merupakan resepi yang tertunda. ini resepi bulan januari ari tu. sebab aku lambat kan dah tertinggal. konon konon nye nak update blog setiap hari, misi nye ialah satu resepi satu hari. berangan je la aku ni, nampak gayanya baru separuh jer tercapai. Post bulan januari hanya 15 post. masak banyak tapi post sket. so aku sambung untuk bulan februari ni. hehehehehe.

Resepi tom yam ni memang sedap, masa aku ngah masak aku pun rasa la, terus melompat kegirangan . memang sedap! macam kat kedai..hehehehe. Resepi ni di ambil dari dapur madihaa. Terima kasih kak kongsikan resepi yang sangat lazat ni. rahsia nye ialah susu pekat manis yang terdapat dalam resepi ni. ianya memberikan rasa yang berbeza. tak percaya? mesti kena cuba. Moh la kite masak.

Moh Masak Tom Yam


Sedikit daging ayam dipotong kecil
Sedikit daging di hiris nipis
Beberapa ekor udang
Beberapa ekor sotong di potong bulat
1 pkt Pes tomyam adabi
Beberapa helai daun limau purut
2 batang serai – dititik
6 biji cili padi - diketuk 

1 sudu besar sos ikan
2 sudu besar susu pekat 
1biji limau nipis – diperah dan diambil jusnya
Garam secukup rasa
1 labu bawang besar – dihiris
Sedikit Bunga kobis di potong kecil
Lobak merah – dipotong bulat
1 biji buah tomato
3 btg Jagung muda/ kecik

1. Masukkan air secukupnya bersama pes tomyam, serai, limau purut, dan cili padi. Kacau dan masak sehingga mendidih.
2. Kemudian masukkan ayam, daging, udang dan sotong dan masak sehingga semuanya empuk.
3. Perasakan dengan garam, susu pekat, sos ikan, dan jus limau nipis. Kacau rata.
4. Akhir sekali masukkan bunga kobis, lobak merah, bawang besar, buah tomato,  dan jagung. Biarkan sebentar sehingga mendidih, dan kemudian tutup api. Siap untuk dihidangkan.

Selamat Mencuba!

No comments:

Post a Comment