Selamat pagi semua, hari ni nak kongsi resepi roti sosej pintal. Kot kot la ada yang mengidam nak makan roti bulan bulan puasa ni kan, boleh la cuba buat. Resepi di ambil dari dapur tanpa sempadan. Terima kasih CMG. minta izin share kat sini. Roti pintal sosej ni memang lembut, aku uli guna mixer. Resepi ini menghasilkan dalam 10 biji roti yang berat setiap doh adalah 50 gm. Untuk topping aku mengguna kan mix vegetables yang frozen tu dan di paip dengan sos cili dan mayonis. Macam CMG dia sapu roti ngan telur sebelum meletakkan mix vege tu takut terjatuh, tapi aku tak sapu pun, aku terus jer letak mix vege direct. Rasanya yang mana mana pun ok kot.
Moh Masak Roti Sosej Pintal
250 gram tepung roti
50 gram gula halus
1/2 camca teh garam halus
10 gram susu tepung
1/4 camca teh bread improver
1/4 camca teh bread softerner
30 gram telur
1/2 camca teh garam halus
10 gram susu tepung
1/4 camca teh bread improver
1/4 camca teh bread softerner
30 gram telur
6 gram instant yeast
20 gram mentega
125 ml air suam
10 batang sosej
20 gram mentega
125 ml air suam
10 batang sosej
Mayonnaise, untuk hiasan
Sos cili, untuk hiasan
Sos cili, untuk hiasan
Mix vegetables
Doh Roti
- Campurkan yis ke dalam bekas bersama sedikit gula dan air suam. Kacau rata dan biarkan sekejap sehingga berbuih.
- Dalam bekas lain, campurkan tepung, gula, bread improver, bread softener, garam dan susu tepung.
- Masukkan telur dan bancuhan yis dan gaul sehingga menjadi doh.
- Kemudian, masukkan mentega dan terus menguli hingga lembut.
- Rehatkan doh, tutp dengan kain lembab, biarkan selama 1 jam.
Untuk Roti Sosej
- Tumbukkan doh untuk membuang udara. bahagikan adunan kepada 10 bahagian.
- Ambil sebiji, bulat bulatkan dan canai sehingga leper. Balut roti tadi bersama sosej.
- Kelar sosej hingga sosej putus. Kemudian tolak 1 keratan ke kanan dan 1 ke kiri. buat sehingga siap.
- Rehatkan roti selama 30 minit.
- Apabila roti dah naik semula, taburkan mix vegetables, kemudian paipkan sos cili dan mayonis.
- Panaskan oven pada suhu 180C dan bakar selama 25 minit hingga masak,
Selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment