Saturday, April 7, 2012

SpaGheTTi AgLio OLio ( Garlic + Olive oil)


Semalam...hari jumaat...cuti....

Bila dah cuti malas la nak kuar pagi2 cari makan....selongkar je la dapur tu...mesti ada sesuatu yang boleh dimasak...ada crab stick lebihan dari buat Futomaki hari tu...ok la tu.. ada spaghetti..n telur... set..boleh buat spaghetti olio ciptaan sendiri...hehehehehe

Spaghetti aglio olio ni sangat ringkas...hanya mengunakan olive oil...tak seperti spaghetti yang biasanya kite jumpa ada sos..yang warna merah tu kan...so...bahan asas untuk masak spaghetti ni sebenarnya sekadar ada olive oil and bawang putih...tapi kalau kosong macam tu jer x best jugak kan...makanya aku tambah la crab stick...kalau nak letak udang, isi ayam, daging pun kira ok jugak...


Moh Masak Spaghetti Aglio Olio

200 gm Spaghetti, direbus sehingga masak.
3 ulas Bawang putih, dicincang halus
1 bj Bawang besar, di hiris
4 bj Cili api, dihiris (kalau dah nama melayu, x pedas x sah...)
4 sb Olive oil
4 btg Crab stick, dihiris
1 bj Telur ( aku tambah)

Panaskan minyak, tumis bawang putih sehingga kekuningan, kemudian masukkan bawang besar dan cili. bila bawang dan cili sudah layu boleh masukkan spaghetti dan 3 sudu besar air. perasakan garam. masukkan crab stick. kemudian masukkan telur. goreng sehingga kering. siap untuk di hidang.

No comments:

Post a Comment