Muka macam tepung gomak...hahahahahahaha...penah dengar tak orang cakap macam tu... ermmm ini la puncanye...macam kuih tepung gomak...pasal ini kuih nampak berbedak tetapi sedikit comot...dan bedak nye pulak tebal mak aihhhh....tengok la gambar tu...ye tak?
Cara nak buat kuih ni sama seperti nak buat buah melaka. guna tepung pulut dan kemudian kuih nye direbus. bila timbul baru diangkat...kan sama tu...bezanya inti sahaja. untuk kuih tepung gomak ni...sesetengah orang suka inti kacang hijau...tapi bagi aku pulak...aku lebih sukakan inti kelapa... haaaa tak yah la cerita panjang panjang....
Moh Masak Tepung Gomak
Bahan Tepung
300 gm Tepung pulut
1 cwn Air
secubit garam
Campurkan Tepung dan garam. Masukkan air sedikit demi sedikit dan uli sehingga menjadi doh. sekiranya air tidak mencukupi boleh la di tambah lagi.
Bahan inti
200 gm Gula merah
1/2 cwn Gula putih
1/2 cwn Air
1 bj Kelapa parut
2 st Tepung gandum
2 helai Daun pandan
Campurkan gula merah, gula putih, air dan sehelai daun pandan. masak sehingga gula larut. tapis air gula. Masukkan semula air gula didalam kuali. Campurkan kelapa dan sehelai lagi daun pandan. masak sehingga kering. akhir sekali masukkan tepung.
Tepung kacang hijau
200 gm kacang hijau
basuh kacang hijau sehingga bersih. goreng tanpa minyak di dalam kuali sehingga kekuningan. kemudian dikisar halus. ayak tepung sebelum digunakan untuk mendapat hasil tepung yang halus.
Cara membuat tepung gomak
ambil sedikit adunan tepung. leperkan dan masukkan inti. bulatkan dan tekan sedikit sebelum direbus. apabila kuih telah timbul didalam air rebusan. angkat dan salutkan dengan tepung kacang hijau. resepi ini boleh menghasilkan lebih kurang 20 biji kuih tepung gomak.
Selamat mencuba!
wah..npk sedap..nk cubalah
ReplyDelete