Assalammualaikum...
hye..selamat pagi semua..
Tu dia MeLLMeRaH bersiaran kembali...haaa maklum la nak mengejar azam tahun baru..nak post resepi sebanyak yang mungkin...hehehehehe...harap harap tidak hangat hangat najis ayam...euwwwwww...
Hari ni nak share resepi kek pisang. disebabkan pisang lebihan buat cekodok untuk en.azam kelmarin ada lagi, so semalam aku plan nak buat kek pisang plak. boleh bawak g opis. kek pisang ni resepinya di ambil dari CMG. Thankz CMG..mintak share kat sini yea..
Macam mana rasa kek pisang ni...ermmmm ni agak bermasalah untuk aku memberi komen memandangkan aku tak makan pun lagi. terpikir pikir jugak nak makan ke tidak. mungkin tengahari nanti je la kot rasa secubit. maklum la MeLLMeRaH kan masih lagi berdiet..huhuhuhuhuhu. Tapi semasa membakar kek ni, bau nye menusuk hidung, semerbak...wangi sangat...dan membuatkan en.azam terliur liur. so kek baru je kuar dari oven terus di suruh potong..konon konon nye bagi master chef rasa dulu...dan komennya sangat positi...sedap!
Tapi sedikit ralat, bila kek telah siap kacang yang ditabur nampak sedikit sahaja. ianya berada di tengan tengah kek. next time kalau aku buat lagi kek ni aku nak tabur kacang banyak banyak bagi penuh kat atas tu. resepi asal menggunakan kacang gajus, tapi aku tak der stok..yang berlambak lambak kat dapur tu hanya badam cincang. so ...guna je la.
Moh kite nengok plak resepi nak buat kek pisang coklat urai ni...sesuai sangat buat minum petang...yummy!
Moh Masak Kek Pisang Coklat Urai
150 gram mentega
200 gram tepung naik sendiri
1/4 camca teh soda bicarbonat
150 gram gula kastor
3 biji telur
100 ml susu segar
100 gram pisang, dilecek halus
1/2 sk Esen Pisang
50 gram coklat urai (chocolate rice)
1/4 cawan badam cincang (resepi asal menggunakan gajus -dicincang)
200 gram tepung naik sendiri
1/4 camca teh soda bicarbonat
150 gram gula kastor
3 biji telur
100 ml susu segar
100 gram pisang, dilecek halus
1/2 sk Esen Pisang
50 gram coklat urai (chocolate rice)
1/4 cawan badam cincang (resepi asal menggunakan gajus -dicincang)
- Panaskan oven pada suhu 170C, lenser tin berukuran 8 inci x 3 inci x 3 inci dengan mentega, alas dadar tin dengan kertas minyak, lenser juga kertas tadi.
- Putar mentega dengan gula hingga kembang dan putih.
- Masukkan telur satu persatu sambil terus memutar. Pastikan telur benar benar sebati baru lah letak telur lagi.
- Pada kelajuan perlahan, masukkan tepung berselang seli dengan susu segar hingga habis, putar rata.
- Masukkan pisang lecek dan esen pisang gaul dengan spatula. Tambah coklat urai dan gaul hingga semua rata. Tuang dalam tin tadi, ratakan dan tabur dengan cincangan kasar kacang.
- Bakar selama 40 - 50 minit atau hingga kek masak. Sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum dipotong.
Selamat Mencuba!
No comments:
Post a Comment