Thursday, April 23, 2015

IkAn KeRiSi MaSam MaNis

Assalammualaikum semua...

Hye bersua lagi...nampak tu..rajin tak mellmerah update blog sekarang? hehehehehehe... mood ngah ada kan..layan je la... datang angin malas nanti...berkurun la blog ni kesepian..

Resepi kali ini pun resepi yang mudah untuk dikongsikan...pada mereka yang sangat sebuk resepi yang macam ni merupakan resepi yang sangat mudah dan cepat disediakan... kalau rachel ray tu ngan rancangan 30 minutes to cook.. jamie oliver ngan rancangan jamie's 15 minute meal...haaaaaa ngan MeLLMeRaH cuma 10 minute to cook with close eyes...tu diaaaaa...x mo kalah... keh keh keh



Resepi ni bukan lah resepi original...tapi yang telah di ubahsuai mengikut bahan yang ada dalam peti ais..senang cerita korek korek je apa yang ada... sebab tu la kaler nye sekata je. sayur yang aku guna kan hanya carrot dan ceri tomato je...tapi kalau resepi asal masakan masam manis ni mesti ada nenas, lada benggala, tomato bagi menambah kaler pada masakan.

Ikan nye pula..biasa orang guna kerapu, siakap atau ikan bawal.. tapi sebab aku banyak stok ikan kerisi dalam peti ais tu.. jadi aku guna jer ikan kerisi untuk menyediakan hidangan pada kali ini... pernah ke makan ikan kerisi masam manis? x rugi mencuba pun...sedapppppp!



Memandangkan resepi ni ada lah versi mudah dan cepat..so guna jer apa yang ada tanpa perlu ke pasar untuk membeli bahan bahan...hehehehehehe

so..apa tunggu lagi...

Moh Masak Ikan Kerisi Masam Manis



2 ekor Ikan Kerisi, dibersihkan, dan dibelah tengah, ikan boleh dikembangkan. (butterflied)
Garam
Tepung Jagung
Minyak untuk menggoreng

1. Perasakan ikan dengan garam.
2. Lumur kan ikan dengan tepung jagung.
3. goreng ikan sehingga kekuningan dan garing. pastikan ikan dikembangkan semasa digoreng.

1 ulas Bawang putih, dicincang
1 bj Bawang besar, dipotong dadu
1/4 batang Lobak merah, dipotong dadu
1 bj Ceri Tomato, dibelah dua ( kalau guna tomato besar, buang biji dan potong dadu)
1/4 cwn Sos Tomato
1/4 cwn Sos Cili
garam
gula 
air

1. Panaskan sedikit minyak, tumis bawang putih hingga kekuningan. masukkan bawang besar.
2. masukkan sos cili dan sos tomato dan tambahkan sedikit air. masukkan lobak merah.
3. masak hingga lobak merah empuk, kemudian masukkan tomato.
4. perasakan garam dan gula.
5. apabila sos sudah siap, tuangkan keatas ikan yang telah digoreng tadi.
6. siap untuk dihidang.

Selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment