Wednesday, April 15, 2015

UdanG LiPaN MasaK MeRaH

Assalammualaikum...

Selamat Petang...

Haaaa...seperti yang dijanjikan...aku cuba untuk menghupdate blog aku dengan resepi resepi yang terkumpul setelah 4 bulan menyepikan diri dari berbloging.. 


Hari ni nak share resepi udang lipan masak merah. pernah nengok or makan udang lipan tak? hari tu g pasar, ngah musim udang lipan. so, aku pun itu la kali pertama nengok udang yang berbentuk pelik tu..geli jer aku nengok. tanya pakcik yang jual tu dia kata udang ketak. balik rumah tanya en.azam nama lain bagi udang ketak. baru la aku tau itu sebenarnya udang lipan. so, en.azam tanya mananya udang lipan yang aku beli, aku cakap aku x beli sebab geli ngan bentuk macam alien tu. dia kata rasa udang lipan ni macam rasa ketam.

Pastu bila pergi ofis, ada gak member kat ofis bagitau yang udang lipan ni sedap. adoiiiiii rasa menyesal plak tak beli itu hari. then, bila pergi pasar lagi dah tak der. esok nye pergi lagi..tak der jugak..pergi lagi..x der...haaaaa kan dah menyesal.

Satu hari tu member aku g pasar ada,,so dia belikan untuk aku. akhirnya dapat gak aku mencuba masak dan makan udang lipan ni. memang sedap..macam isi ketam..hehehehehehehe...

mula mula mari kite nengok dulu rupa bentuk udang lipan ni...


haaa yang bawah ni pulak anak beranak udang lipan.


kalau nengok bentuk udang ni boleh confius mana depan mana belakang. dah la rupanya macam mentadak mentadu...

nak bersihkan udang lipan ni x susah manapun...just gunting je kesuluruhan badan dia. tinggalkan part yang ada isi je. nengok gambar tu lagi paham. 


dah siap gunting..gunting pulak bahagian tengah udang, nanti nak makan senang.

ok..dah tau dah cara nak bersihkan..moh kite masak pulak udang lipan masak merah. tapi yang sebenarnya udang ni lagi sedap kalau kite masak jenis berkuah macam masak lemak... tapi aku saja nak cuba masak merah...ok gak!

Moh Masak Udang Lipan Masak Merah


1 kg Udang Lipan
sedikit Garam sedikit serbuk kunyit
Minyak untuk menggoreng

campurkan garam dan kunyit bersama udang lipan. goreng sehngga masak tapi jangan terlalu garing.

4 ulas Bawang putih, ditumbuk
5 ulas Bawang merah, ditumbuk
1/2 inci Halia, ditumbuk
1 btg Serai, dititik
1 1/2 cawan Cili Giling
1/3 cawan Sos tomato
garam
gula
minyak

1. Panaskan miyak, Tumis bawang putih dan halia hingga kekuningan. masukkan bawang merah.
2. Apabila bawang sudah naik bau, masukkan cili giling. teruskan memasak sehingga cili garing kemudian masukkan serai. 
3. masukkan sos tomato dan perasakan garam dan gula.
4. masukkan udang lipan yang telah digoreng dan gaul rata.
5. siap untuk dihidang.

Selamat mencuba!

1 comment: