Masakan popular orang negeri pahang...hah apalagi kalau bukan gulai tempoyak ikan patin...kalau makan kat temerloh tu...real punya ikan patin...mau sepotong lebih kurang rm80 - rm 100...dengar cerita orang la..hehehehe...aku pulak tak pernah makan kat temerloh tu...Biasanya kalau teringin nak makan...ikan nye akan di beli dari seorang pakcik yang memang menjual ikan patin di pasar. ikan patin nya memang tak berbau dan rasanya pun sedap. kalau kita tak pandai beli...silap silap ikan nya hanyir dan rasa tanah.. euwwww potong selera!
so, bila dah balik kampung ni...boleh la melepaskan ngidam nak makan gulai tempoyak ikan patin. kebetulan plak kat dalam peti ais rumah tu x pernah putus stok ikan patin...fuhhhhh...sedap nye...
Moh Masak Gulai Tempoyak Ikan Patin
20 gm Cili api -kisar (mengikut kepedasan)
1/2 biji Bwang besar- kisar
150 gm Tempoyak ( mengikut kepekatan dan rasa)
5 kpg Ikan patin
garam
ajinomoto
air
daun kesum
serai
Caranya mudah saja, campurkan semua bahan kecuali garam dan ajinomoto. rebus sehingga ikan masak dan kuah pekat. perasakan dengan garam dan ajinomoto.
Siap untuk dihidang!
No comments:
Post a Comment