Sunday, March 11, 2012

iCe CreAm JaguNg YanG SeDap!

Semalam wat ice cream jagung...itu pun setelah terliur- liur nak makan aiskrim lepas nengok rancangan 'good eats'..konon konon nye nak cari aiskrim machine yang kecik...sebab nengok rancangan tu comel je aiskrim machine dia...google punya google nak beli aiskrim machine, terjumpa plak resepi ice cream yang tak yah guna machine...haaaaa save bajet...hehehehe...

Resepi di ambil dari myresepi.com..thank you bagi resepi yang sedap dan mudah...tapi tetiba plak musim hujan menjelma...arrrrrrr kalau panas sedap jugak...ini sejuk makan plak aiskrim...grrrr grrrr grrrrr mengigil makan aiskrim....

hah apalagi....

Moh Buat ice cream jagung yang sedap....

2 1/2 cwn Creamer coffeemate
2 cwn Susu Segar
1/2 cwn Gula
1/2 tin Krim Jagung
Pewarna kuning

Aku guna satu tin krim jagung, so gula hanya 1/4 cwn je...tapi lepas aiskrim tu siap, member cakap still manis...so pada yang nak kurangkan lagi gula tu boleh la...jangan sampai tawar plak...nnt budak budak tak mo makan aiskrim tu...



Mula mula...masukkan creamer coffemate, susu segar dan gula. kacau hingga sebati.

Masukkan krim jagung dan pewarna. kacau lagi.

 

Masukkan adunan dalam bekas dan masukkan ke dalam peti sejuk beku. biarkan selama 2 - 4 jam atau sehingga separuh beku.


Selepas itu, masukkan dalam mixer dan pukul adunan sehingga gebu dan double in volume.


Masukkan dalam bekas dan bekukan lagi selama 8 jam...esok nye baru leh makan ok.

Try tau...sedap seh!



3 comments:

  1. yummy =) biasa buat aiskrim malaysia. next time cuba buat guna resepi Mell plak..

    ReplyDelete
  2. ye cik wan...kawan semua cakap mcm aiskrim beli kat kedai...hehehe

    ReplyDelete