Hari isnin yang indah ari tu...celik jer mata..tetiba tekak ni teringin plak nak makan nasi lemak...haisshhhh... macam mana la nak diet nasi ni...masa ngah diet ni plak...semua benda teringin nak makan...ini semua angkara cerita member2 la...cerita pasal nasi lemak...huiiissshhhh tu yang terliur liur tu....
Terus je ke dapur...cek semua barang...santan..ada...beras...ermmmm ada....bawang ada... telur... ada... timun...ermmmm timun jepun...boleh la jugak dari x ada....ikan bilis n kacang tak der....tak perla...nasi lemak koboi jer...hehehehehe...so tak boleh la nak buat sambal ikan bilis...kite buat sambal telur rebus...pun ok jugak...
Bila dah siap masak, terus g kerja...ajak azlina samsudin keluar waktu break makan tepi pantai.... nampaknye kemaruk nak makan kat tepi pantai tak habis lagi...azlina samsudin siap ajak next time bawak tikar...boleh baring baring...oiiii cek kak...mu tak nak keje ke...? hehehehehehe
Azlina Samsudin yang gembira dapat makan nasi lemak... |
memandangkan nasi lemak nye ala ala koboi...berkelah nye pun sama jugak...abih terlupa pinggan mangkuk semua...hehehehehe...sudahnye makan dalam plastic container je....tapi tak per...nasi lemak nye sedap mengatasi segala kekurangan yang ada...yo tak?
Moh Masak Nasi Lemak
2 cwn Beras
1 cwn Santan pekat (aku guna santan kotak)
2 cwn Air
2 inci Halia- diketuk
1/2 biji Bawang besar - dihiris memanjang
1 helai Daun pandan
garam
Beras di basuh bersih. campur semua bahan dan masak dalam periuk nasi.
Sambal telur rebus
50 gm Cili kering - direbus dan di kisar
4 ulas bawang putih- di tumbuk
1 biji Bawang besar - dihiris nipis
2 biji Telur - direbus dan digoreng
1/2 inci Belacan
30 ml Air asam jawa
garam
gula
Tumis bawang putih sehingga kekuningan. masukkan cili kering yang dikisar bersama belacan. goreng sehingga cili garing. masukkan air asam jawa dan bawang besar. teruskan menggoreng lagi. bila bawang besar hampir layu, perasakan gula dan garam. kemudian masukkan telur yang telah di goreng. taaaddaaaa! sudah siap nasi lemak bersama sambal telur rebus.
No comments:
Post a Comment